Zoeken

Controversiële strategie: Vlaams Belang charmeert moslimkiezers

6 juni 2024 - 07:00 - Marokko

©

Vlaams Belang lijkt een verrassende strategie te hanteren om conservatieve moslimkiezers aan te trekken, ondanks hun uitgesproken kritische houding tegenover de islam.

De partij benadrukt in haar campagne een conservatieve wereldvisie, die op sommige punten resoneert met die van de conservatieve moslims. Dit werd duidelijk in een recente aflevering van het VRT1-verkiezingsprogramma "Eerste keus", waarin een moslimjongere, Eli, pleitte voor het niet bespreken van seksuele geaardheid in de klas, een standpunt dat Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens ondersteunde.

Lees ook: Vlaams Belang-verkozene in België: "E.T beter dan een Marokkaan"

Tijdens het programma betoogden andere politici zoals Zuhal Demir (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit) voor het belang van openheid over seksuele diversiteit op scholen. Rousseau benadrukte dat erkenning van diverse seksuele geaardheden essentieel is voor de inclusiviteit, terwijl Demir wees op de gelijke rechten in België. Ondertussen benadrukte Chris Janssens dat onderwijs zich moet focussen op basisvaardigheden, niet op seksuele identiteit. "Ik ben zelf homo, maar in de klas moet je bezig zijn met ‘ABCDE’ en niet met ‘LGBTQ’. Voor mij moet dat op geen enkele leeftijd onderwezen worden op school," reageerde de Vlaams Belang-fractieleider.

Vlaams Belang heeft zijn focus verlegd van de islam naar wat zij zien als "linkse propaganda" en "woke-ideologie", waarbij ze de conservatieve moslims als natuurlijke bondgenoten beschouwen in deze strijd. Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden, ging nog een stap verder door te verklaren dat hij traditionele waarden prefereert boven het liberale seksuele gedrag dat hij associeert met "Amerikaans consumentisme". "Ik zou niet willen dat mijn dochter een hoofddoek draagt. Maar ik zou nog veel minder willen dat mijn dochter tegen haar twintigste een ‘body count’ heeft waar je een voetbalploeg mee kunt vullen. Dat is nog een veel erger toekomstbeeld", verklaarde hij in een video op Instagram.

Lees ook: België/Vlaams Belang: Marokkanen mogen "in Middellandse zee gaan zwemmen".

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaf recentelijk aan dat hij verwacht dat tegen 2029 een significant deel van de allochtone kiezers voor Vlaams Belang zal kiezen. Hoewel hij de conservatieve standpunten niet specifiek linkte aan deze voorspelling, suggereerde hij dat criminaliteitsproblemen en sociale kwesties zoals overlast door bepaalde groepen immigranten kiezers naar zijn partij zouden kunnen drijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team