3 juni 2021 - 19:00 - Economie
In de afgelopen vier jaar is de Marokkaanse tomatenexport naar Rusland compleet ingestort tot een hoeveelheid van minder dan 36.000 ton in 2020. Dit is drie keer minder dan het aantal tomaten dat in 2016 van Marokko naar Rusland werd verscheept.
Het tijdschrift Challenge meldt dat Marokko niet langer de grootste leverancier is van tomaten aan Rusland. Op dit moment is minder dan 10% van de totale Russische import van tomaten afkomstig uit het koninkrijk. Voor de daling zijn verschillende verklaringen. Volgens het tijdschrift is het antidumping-onderzoek van de Russische overheid dat is ingesteld na klachten van de Russische Nationale Unie van Groente- en Fruittelers over oneerlijke concurrentie, een van de belangrijkste oorzaken. Ook heeft Rusland flinke subsidies uitgetrokken voor een eigen tomatenproductie die 50% van de Russische markt van tomaten moet voorzien. Dit komt overeen met een productie van 500.000 ton tomaten.
Daarnaast zijn er nog de talrijke oproepen van de Russische Federale Fytosanitaire Controledienst om Marokkaanse tomaten te boycotten omdat ze drager zouden zijn van het pepino-mozaïekvirus. Het tijdschrift vermoedt dat er in het geval van Rusland sprake is van "vermomd protectionisme".
De exportcijfers van Marokkaanse tomaten op vier andere belangrijke Europese markten zien er echter wel goed uit. In 2020 steeg de export van tomaten vanuit Marokko naar Frankrijk (+6%), het Verenigd Koninkrijk (+153%), Spanje (+102%) en Nederland (+472%).
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Spaanse bedrijven dreigen Marokko te verlaten
X-Links energieproject Marokko-VK in gevaar
Franse gigant verplaatst banen naar Marokko
Marokkaanse dirham groeit fors
Concurrent Ikea vestigt zich in Marokko
Nieuwe luchtvaartalliantie Marokko en China
Ryanair verdubbelt ambitie in Marokko