Zoeken

Debat over abortus laait op in Marokko

27 september 2022 - 19:00 - Marokko

©

Door het overlijden van een 14-jarige tiener begin september in Marokko als gevolg van een illegale abortus, is het debat over de decriminalisering van deze praktijk, die in het koninkrijk aan kracht wint, weer opgelaaid.

Als gevolg van een illegale abortus door twee zorgverstrekkers is Meriem op 7 september in Boumia, provincie Midelt, overleden. Door dit zoveelste slachtoffer van een illegale abortus is het debat over deze praktijk, die in Marokko alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is, weer opgelaaid. Sindsdien roepen Marokkanen op sociale media en in de media op tot een hervorming van het wetboek van strafrecht. Daarin zijn reeds uitzonderingen opgenomen zoals bij verkrachting, incest of bij een mentale ziekte van de moeder.

Lees ook: Dood Marokkaans meisje (15) doet debat over abortus heropleven

"We weten dat de Marokkaanse samenleving conservatief is, maar we eisen om gezondheidsredenen, de decriminalisering van vrijwillige abortus," verklaarde Chafik Chraibi, voorzitter van de Marokkaanse vereniging tegen illegale abortus (AMLAC), aan EFE. "Wij staan erop dat abortus wordt geregeld in de gezondheidswetgeving en niet in het wetboek van strafrecht. Deze praktijk maakt inderdaad deel uit van het algemeen gezondheidsbeleid, met name de gezondheid van vrouwen," voegde Atifa Timjerdine, vice-voorzitster van de Democratische Vrouwenvereniging in Marokko, eraan toe.

Elke dag worden volgens Chraibi tussen de 600 en 800 illegale abortussen in Marokko geregistreerd. Deze abortussen wordt meestal niet uitgevoerd onder de vereiste sanitaire en medische omstandigheden, klaagt de activist en gynaecoloog. Hij benadrukt dat een abortus in een ziekenhuis tussen 3000 en 15.000 dirham kost. Dit is een zeer hoog bedrag voor een groot deel van de Marokkaanse vrouwen, waardoor ze met gevaar voor eigen leven hun toevlucht nemen tot traditionele abortussen. De Illegale abortussen kunnen leiden tot baarmoederbreuk, ernstige infecties zoals tetanus, bloedingen, enz. en uiteindelijk zelfs de dood, zoals bij Meriem het geval was.

Lees ook: Marokko: collectieve rouw na verkrachting en dood tienermeisje

Volgens het Marokkaanse wetboek van strafrecht riskeert iedereen die een vrouw helpt om een abortus te ondergaan, tot vijf jaar gevangenisstraf en tot twintig jaar in geval van overlijden. Een vrouw die een abortus ondergaat, riskeert daarentegen een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar. "Veel artsen en verpleegkundigen zitten in de gevangenis voor het uitvoeren van illegale abortussen. Deze vervolging dwingt vrouwen hun toevlucht te nemen tot traditionele abortussen," betreurde Chraibi. De enige oplossing is "het decriminaliseren van abortus".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team