20 juli 2021 - 11:20 - Wereld
Sinds maart verkeren Marokko en Duitsland in een diplomatieke crisis vanwege een meningsverschil over de Sahara-kwestie. Hierdoor is de samenwerking tussen beide landen op uiteenlopende gebieden, waaronder ontwikkelingssamenwerking, opgeschort.
De Spaanse krant El Pais meldt dat Marokko door de opschorting van de betrekkingen met Duitsland ongeveer 1,4 miljard euro aan ontwikkelingshulp misloopt die bedoeld was om het koninkrijk te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus.
Lees ook: Marokko schort politiesamenwerking met Duitsland op
Het gaat specifiek om de samenwerking met de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking (GIZ) en de Duitse Ontwikkelingsbank (KfW). Deze instellingen zijn de voornaamste uitvoeringsorganen van het Duitse beleid om ontwikkelingshulp te bieden aan Marokko.
De diplomatieke crisis tussen Duitsland en Marokko bereikte in mei een dieptepunt toen Marokko besloot om zijn ambassadeur in Duitsland terug te roepen naar Rabat vanwege de “negatieve houding” van de Duitse regering over het Amerikaanse besluit om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. "De Duitse oppositie tegen de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara is een serieuze daad die tot nu toe niet is uitgelegd", verklaarde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toen.
Voor Duitse staatsburgers die in Marokko wonen heeft de opschorting van de samenwerking tussen Marokko en de Duitse ambassade en verschillende instellingen, negatieve gevolgen gehad. Zo is het voor Duitsers in Marokko haast onmogelijk geworden om hun verblijfsvergunning te verlengen. Om deze reden heeft Duitsland zijn burgers opgeroepen om Marokko te verlaten voordat hun huidige visum verloopt.
Chirurg Hassan Tazi weer aan het werk ondanks rechtszaak
Agent in Rabat geschorst na machtsmisbruik
Nieuwe toegangssysteem voor Marokkaanse treinstations
Toekomst Brahim Díaz bij Real Madrid onzeker
Marokko scoort toppositie in klimaatindex
National Geographic landt in Marrakech met exclusieve toeristen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran