3 januari 2022 - 19:40 - Wereld
Moslima’s worden in Spanje nog steeds geconfronteerd met gendergerelateerd geweld en discriminatie. Dat blijkt uit een enquête die de Marokkaanse vereniging voor de integratie van immigranten heeft gehouden in het kader van het project "Vrouwen achter de hoofddoek", dat medegefinancierd werd door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (FAMI).
Na een enquête onder 300 moslimvrouwen, hun familieleden (150), personeelsleden van verenigingen (30) en Spaanse organisaties (20) in Andalusië, Madrid, Catalonië, Sebta en Melilla, komt de vereniging tot de conclusie dat gender-gerelateerd geweld en discriminatie twee ernstige problemen zijn die de Spaanse samenleving blijven teisteren.
Lees ook: Spanje: leraar veroordeeld voor racistische beledigingen tegen Marokkaan
Volgens de studie komen moslima’s naar Spanje op zoek naar werk en een betere sociale zekerheid (toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, pensioen, enz.). De vrouwen hebben een Marokkaanse echtgenoot of ex-echtgenoot (33% van de ondervraagde vrouwen) of een Spaanse echtgenoot of ex-echtgenoot (34%) en verklaren dat zij het slachtoffer zijn van geweld door hun echtgenoten. Zo’n 88 vrouwen vertelden te zijn mishandeld of aangerand door hun ex-partner, 52 door hun huidige partner en 11 door zowel hun ex-partner als hun huidige partner.
Moslimvrouwen worden in Spanje ook gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Van de 300 ondervraagde vrouwen werkt 8% zonder contract, is 32% werkloos en 28% huisvrouw. Zo’n 22% van hen geeft toe slachtoffer te zijn geweest van sociale of professionele intimidatie, 5% van seksuele intimidatie, 11% van intimidatie of bedreiging, 3% van fysiek geweld en 2% van cyberpesten. Van hun familieleden kreeg 24% te maken met fysiek geweld, 20% met psychologisch en verbaal geweld en 9% met intimidatie en bedreigingen.
Lees ook: Marokkaan duwt vrouw uit rijdende auto in Spanje
In het licht van deze bevindingen, waaruit blijkt dat de discriminatie van, en het geweld tegen moslimvrouwen toeneemt, roept de vereniging op tot een bundeling van de inspanningen van organisaties die zich inzetten voor de bescherming van slachtoffers van gender-gerelateerd geweld.
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen