6 juni 2021 - 16:20 - Economie
De overeenkomst tussen Duitsland en Marokko over de productie van groene waterstof heeft de diplomatieke crisis tussen beide landen niet overleefd. Er bestaan nog altijd "diepe misverstanden” tussen Duitsland en Marokko over de kwestie rondom de Marokkaanse Sahara.
Het tijdschrift Atalayar meldt dat de Marokkaanse autoriteiten hebben besloten om zich terug te trekken uit de overeenkomst met Duitsland voor de gezamenlijke productie van groene waterstof die in juli 2020 is ondertekend. Het Marokkaanse besluit heeft volgens het blad directe gevolgen voor de haalbaarheid van de Duitse klimaatdoelen. Het Europese land wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 65% hebben teruggebracht. In de Duitse Bondsdag hebben parlementariërs van de Vrije Democratische Partij (FDP) kritische vragen gesteld over de opzegging van de overeenkomst door Marokko en de gevolgen daarvan voor de Duitse klimaatdoelstellingen.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring laten weten dat "de Duits-Marokkaanse waterstofalliantie is gebaseerd op een lange en vruchtbare samenwerking en energiepartnerschap, die van wederzijds belang blijven. Maar dit wordt op de proef gesteld door de huidige politieke ontwikkelingen". De twee landen hadden al een principeakkoord gesloten voor twee nieuwe projecten. Het eerste project heet "Power-to-X" en was bedoeld om de productie van groene waterstof op te starten. Het ging hier om een initiatief van het Marokkaanse Agentschap voor Zonne-energie (Masen). Daarnaast zouden beiden landen in samenwerking met het Solar Energy and New Energies Research Institute (Iresen) een project gaan opstarten om kennis over groene waterstofproductie uit te wisselen.
"Het voeden van een vijandige houding tegen Marokko die de groene waterstofprojecten beïnvloedt, is niet in het belang van Duitsland", zegt de woordvoerder van de Liberaal-Democratische Partij, Christoph Hoffmann. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft verklaard dat het volgens hem nodig is om naar Marokko af te reizen in een poging om de spanningen tussen Rabat en Berlijn te verminderen.
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft op 1 maart de Marokkaanse premier en andere leden van de regering per brief opgeroepen om "alle contact met de Duitse ambassade in Rabat, samenwerkingsorganisaties en Duitse politieke stichtingen op te schorten vanwege de diepe misverstanden met de Bondsrepubliek Duitsland op het gebied van fundamentele vraagstukken van het koninkrijk". De diplomatieke crisis tussen Duitsland en Marokko is ontstaan doordat de Duitsers het koninkrijk hadden uitgesloten van een vredesoverleg over de toekomst van Libië. Ze deden dit omdat de Duitse regering niet achter de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara staat.
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden