Zoeken

Eeuwenoude Amazigh-manuscripten ontdekt in Atlasgebergte

5 september 2024 - 21:20 - Cultuur

©

Antiquair Hamza Elbahraoui en voormalig professor Igor Kliakhandler hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan in de afgelegen Atlasgebergte van Marokko.

De twee experts vonden een grote verzameling Amazigh-manuscripten, bekend als ’arrates’. Deze juridische documenten, die eeuwen oud zijn, werpen een nieuw licht op de sociale, economische en juridische structuren van de Amazigh-gemeenschappen in de regio.

Lees ook: Waardevolle kunstwerken uit Marokko onderschept in Franse haven

De arrates, gevonden in verschillende staat van bewaring, lagen verspreid in verlaten kamers van oude, versterkte graanschuren genaamd ’agadirs’. Deze opslagplaatsen, die door Amazigh-families werden gedeeld, konden tot wel 300 kelders bevatten. De onderzoekers schatten dat er tussen 25.000 en 100.000 van deze ruimtes bestaan in het Atlasgebergte, waarvan slechts 1 à 2% is onderzocht.

De arrates zijn geschreven op hout en papier, waarbij de meeste bestaan uit houten tabletten gemaakt van lokale arganbomen. Naar schatting zijn er minstens 100.000 arrates op hout, met een mogelijk totaal van 500.000. Daarnaast zouden er tussen 40.000 en 150.000 arrates op papier zijn gemaakt. De teksten behandelen een breed scala aan onderwerpen, waaronder vastgoedtransacties, huwelijksakkoorden, leningen, erfenissen en overeenkomsten tussen stammen. Deze ontdekking is bijzonder waardevol omdat ze nieuw inzicht geeft in het functioneren van de Amazigh-gemeenschap en de rol van het gewoonterecht.

Ondanks hun culturele en historische waarde zijn de arrates grotendeels onbekend en onderbelicht gebleven. Dit wordt toegeschreven aan de marginalisering van de Amazigh-gemeenschappen en de dominantie van pan-Arabische verhalen in het postkoloniale Noord-Afrika. De onderzoekers benadrukken daarom de dringende noodzaak om deze manuscripten te behouden en te bestuderen, aangezien veel documenten dreigen te verslechteren door blootstelling aan de elementen en onjuiste opslag.

Lees ook: Oudste universiteit ter wereld bevindt zich in Marokko

Op dit moment zijn de onderzoekers bezig hun privécollectie van meer dan 4000 archieven te digitaliseren, met de bedoeling deze in de toekomst openbaar te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team