Zoeken

Gigantische insecten uit de oertijd ontdekt in Marokko

1 augustus 2024 - 17:10 - Marokko

©

In de Marokkaanse woestijn, waar ooit een zee lag, zijn fossielen gevonden van enorme geleedpotigen die 470 miljoen jaar geleden de wereldzeeën domineerden. Deze reuzeninsecten, die tot wel twee meter lang konden worden, zijn ontdekt in een nieuwe vindplaats genaamd Taichoute, onderdeel van de bekende Fezouata-formaties.

Het internationale onderzoeksteam benadrukt dat deze fossielen verschillen van eerdere vondsten in het gebied. Taichoute opent nieuwe deuren voor paleontologisch onderzoek en biedt inzicht in het leven op aarde miljoenen jaren geleden. Hoofdonderzoeker dr. Farid Saleh zegt: "Alles is nieuw aan deze plaats, zijn sedimentologie, paleontologie en zelfs het behoud van fossielen."

Lees ook: Reusachtige megalodon-haai leefde 2,6 miljoen jaar geleden nabij Marokko

De onderzoekers hebben de gigantische geleedpotigen nog niet volledig geïdentificeerd, maar vermoeden dat er nieuwe soorten bij zitten. "We hebben de gigantische geleedpotigen die we hebben ontdekt nog niet volledig geïdentificeerd. Sommigen zullen behoren tot eerder beschreven soorten, maar anderen zijn zeker nieuw. Hoe dan ook, laat hun grote formaat en vrij zwemmende leefstijl zien dat ze een unieke rol hadden in deze ecosystemen", aldus medeonderzoeker dr. Xiaoya Ma.

De Fezouata-formatie, waar Taichoute deel van uitmaakt, is onlangs erkend als een van de honderd belangrijkste geologische vindplaatsen ter wereld. De fossielen die hier gevonden zijn, bieden waardevolle informatie over de evolutie tijdens het vroege Ordovicium, zo’n 470 miljoen jaar geleden. Naast gemineraliseerde elementen van eierschalen zijn er ook zeldzame zachte lichaamsdelen bewaard gebleven, zoals organen. Dit stelt wetenschappers in staat om de anatomie van het vroege leven op aarde beter te bestuderen.

Lees ook: Marokko onthult 515 miljoen jaar oude "onderwater-Pompeï"

De Taichoute-fossielen zijn bijzonder omdat ze in jongere sedimenten zijn gevonden dan andere fossielen in de omgeving, en omdat ze voornamelijk bestaan uit fragmenten van gigantische geleedpotigen. Onderzoeker Romain Vaucher van de Universiteit van Lausanne legt uit dat de karkassen door onderzeese aardverschuivingen naar diepere delen van de zee zijn verplaatst. Dit in tegenstelling tot eerdere vondsten in ondieper water, waar de fossielen werden begraven door stormen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team