Zoeken

Eid ul-Adha goed voor 41% jaarlijkse roodvleesconsumptie in Marokko

12 juni 2024 - 16:20 - Marokko

©

Eid ul-Adha speelt een belangrijke rol in de vleesconsumptie van Marokkaanse huishoudens. Gemiddeld 41% van de jaarlijkse roodvleesconsumptie komt van het offerdier tijdens deze feestdag.

Uit een studie van de Hoge planning commissie (HCP) blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse consumptie van alle soorten vlees per huishouden 141 kg bedraagt. Hiervan is 55,8 kg rood vlees, waarvan 22,8 kg afkomstig is van het Offerfeest.

Lees ook: Vlees te duur in Marokko, consumenten ontevreden

Deze verhouding is in zowel stedelijke als plattelandsgebieden nagenoeg gelijk. Bij de 20% armste huishoudens bedraagt ​​het aandeel van het offerdier in de jaarlijkse roodvleesconsumptie 65,4%, terwijl dit bij de rijkste 31,3% is.

Naast de hoge consumptie, vertegenwoordigt Eid ul-Adha ook een aanzienlijk deel van de uitgaven aan vlees. Ongeveer 30% van de jaarlijkse uitgaven voor vleesconsumptie door Marokkaanse huishoudens gaat naar het Offerfeest.

De studie van de HCP toont ook aan dat het Offerfeest een breed gedragen traditie is. Slechts 12,6% van de Marokkaanse huishoudens doet niet mee aan het ritueel, hoewel dit percentage de laatste jaren is gestegen (4,7% in 2014).

Lees ook: Marokko: geen giftige stoffen in rood vlees

Ruim 95% van de Marokkaanse huishoudens kiest voor een schaap als offerdier, 4,3% voor een geit en 0,1% voor een rund. De keuze voor een geit is vaker te zien bij plattelandsbewoners en bij de armste huishoudens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team