2 februari 2021 - 17:40 - Wereld
De luchtvaartondernemer Jacques Attia wil gecompenseerd worden voor de schade die heeft geleden door de inbeslagname in 2010 van een van zijn helikopters waarmee cannabis van Marokko naar Spanje werd vervoerd. Hij heeft beroep aangetekend bij de Raad van State om een compensatie te eisen.
In oktober 2010 namen de Spaanse autoriteiten een helikopter van de luchtvervoersmaatschappij van Attia in beslag wegens cannabissmokkel, meldt La Voix du Nord. De helikopter van het type Écureuil kreeg van de onderzoekers de bijnaam "Air Cannabis" omdat het toestel al vaker was gebruikt voor cannabissmokkel. Onder andere in 2008 was de helikopter al onderschept door de Franse politie in Hérault met aan boord 567 kilo cannabis. De eigenaar van het bedrijf Aéronord in Prouvy beweert niets af te hebben geweten van de smokkel, zijn bedrijf had slechts het toestel verhuurd aan een Corsicaans bedrijf.
In 2010 verhuurde Attia het toestel opnieuw, deze keer aan een privépiloot in Cannes. "In het noorden is er niet genoeg werk voor dit soort machines. Deze piloot had VIP-klanten die hij naar de Franse Rivièra vervoerde", legt Attia uit. Deze keer werd de helikopter door de Spaanse politie in beslag genomen omdat er drugs mee werd vervoerd van Marokko naar de Spaanse havenstad Cadiz.
Na de inbeslagname werd de helikopter door de Guardia civil na negen maanden weer teruggeven aan Attia. "Je laat hem negen maanden aan zee staan, de onderdelen zijn verroest", zegt de luchtvaartondernemer. Nadat het toestel was vervoerd naar een reparatiewerkplaats in Parijs werd de schade getaxeerd op 900.000 euro, wat hoger is dan de aanschafprijs van de helikopter (850.000 euro).
"Het is mij gelukt om het bedrijf weer in evenwicht te brengen, maar het trok het tapijt onder me vandaan, ik had veel plannen. Daarna moest ik helemaal opnieuw beginnen", vertelt Attia. Hij is nu al jaren bezig om de schade erkend te krijgen bij zijn verzekering en de Staat. "Maar ze schuiven allemaal de zaak door. Ik was niet succesvol in hoger beroep en in cassatie", zegt Attia. Hij ziet zijn gang naar de Raad van State als zijn laatste optie om een vergoeding te krijgen voor de 3 miljoen euro schade die hij heeft geleden. Over drie weken doet de Raad uitspraak.
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk