Zoeken

Einde huwelijkscontract in Marokkaanse hotels nabij

26 mei 2024 - 16:00 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, heeft maten weten dat het eisen van een huwelijkscontract door hotels en toeristische inrichtingen van klanten die een individuele kamer willen boeken, illegaal is. Deze verklaring heropent de discussie over de legaliteit van dergelijke praktijken in Marokko.

Ouahbi benadrukte in het parlement dat het weigeren van een kamer aan een vrouw op basis van haar woonplaats eveneens onwettig is. Hij baseert zijn stellingname op het feit dat er geen wettelijke grondslag is voor deze eisen. De wet 80.14 betreffende toeristische inrichtingen maakt geen melding van een huwelijkscontract als verplicht document.

Lees ook: Ongehuwde koppels en hotels in Marokko: einde misbruik?

De wet stelt dat hoteliers de identiteitsgegevens van klanten moeten verzamelen en een verblijfsformulier moeten invullen, maar de nationale identiteitskaart volstaat hiervoor. Er zijn geen andere eisen in de wet gespecificeerd, en toeristische professionals kunnen hier niets aan toevoegen.

Sommige hoteliers stellen zich echter op het standpunt dat ze het risico lopen vervolgd te worden voor "aanzetten tot losbandigheid" als ze vrouwen die vergezeld zijn van mannen toestaan ​​om een ​​individuele kamer te boeken. Deze interpretatie van het Wetboek van Strafrecht toont aan dat er nood is aan juridische verduidelijking.

In het licht van deze onduidelijkheden pleit Lahcen Zelmat, voorzitter van de Nationale Federatie van de Marokkaanse Hotelindustrie, voor het opstellen van een duidelijke en ondubbelzinnige wet in samenwerking met de betrokken ministeries. Deze wet moet de vereiste documenten en de verplichtingen van hoteliers op het gebied van veiligheid en privacy van klanten nauwkeurig definiëren.

Lees ook: Minister: "Hotelverbod voor ongehuwde stellen is illegaal"

Advocate en mensenrechtenactiviste Fatiha Chatatou benadrukt de noodzaak om een ​​einde te maken aan onrechtvaardigheden tegenover vrouwen en betreurt de aanhoudende discriminatie in sommige wetten. Ze pleit voor een betere bescherming van vrouwen als individu.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team