4 juli 2021 - 10:40 - Wereld
Marokkanen die zijn ingeënt met het in India geproduceerde Covishield-vaccin kunnen niet afreizen naar landen van de Europese Unie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft afgelopen woensdag bekend gemaakt dat, hoewel het hier gaat om het AstraZeneca-vaccin dat is ontwikkeld door de Universiteit van Oxford, er een verschil is met het originele vaccin dat in Groot-Brittannië is geproduceerd.
Het EMA stelt dat, "hoewel er een productietechnologie wordt gebruikt die analoog is aan die van Vaxzevria (het vaccin van AstraZeneca), is het Covishield als zodanig, momenteel niet goedgekeurd door de Europese Unie", meldt het persbureau AFP. "Minieme verschillen in productieomstandigheden kunnen leiden tot verschillen in het eindproduct en daarom vereist de EU-wetgeving dat productielocaties en het productieproces worden beoordeeld en goedgekeurd als onderdeel van het autorisatieproces", meldt het EMA.
Lees ook: Marokko wil zelf coronavaccins gaan produceren
De Afrikaanse Unie (AU) heeft verontwaardigd gereageerd op dit Europese besluit, temeer omdat het vaccin wel de goedkeuring heeft gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Covishield-vaccin wordt op grote schaal gebruikt in Afrika en de AU vreest dat mensen die in Afrikaanse landen zijn gevaccineerd worden beperkt in hun vrijheid om te reizen. "Het is jammer, want AstraZeneca-Covishield is precies hetzelfde vaccin als AstraZeneca-Vaxzevria", verklaarde Richard Mihigo van het Regionaal Bureau voor Afrika van de WHO.
Op dit moment hebben alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca (Vaxzevria) en Johnson & Johnson, Europese goedkeuring gekregen. De vaccins van Sputnik (Rusland), Sinovac (China), CureVac (Duitsland) en Novavax (Verenigde Staten) worden door het EMA continu beoordeeld voor mogelijke goedkeuring.
Marokko probeert Frans voetbaltalent te strikken
Minister belooft einde aan bedelarij in Marrakech
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran