16 juli 2021 - 10:00 - Wereld
Volgens het Europese Hof van Justitie is het hoofddoekverbod op de werkvloer niet discriminerend. Het kan juist sociale conflicten verhinderen, aldus het Hof.
Het Europese Hof van Justitie keurt het verbod op het dragen van een hoofddoek op de werkplek goed. Het verbod is niet discriminerend en kan zelfs sociale conflicten voorkomen, zo oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie op donderdag 15 juli 2021. "Het verbod op het dragen van elke zichtbare uiting van politieke, filosofische of religieuze overtuiging, kan gerechtvaardigd zijn als een werkgever tegenover zijn klanten neutraliteit wenst uit te stralen of sociale conflicten wil vermijden", oordeelde het hof.
Lees ook: België: Kaoutar roept 9 juni uit tot Hijabi Day uit protest
De zaak is voor het Hof gebracht door twee in Duitsland wonende moslima’s. Één van hen is werkzaam in een apotheek, de andere is kinderverzorgster, schrijft Le Point. Het Europese Hof vindt dat het verbod op het dragen van een zichtbaar religieus symbool niet discriminerend is, voor alle godsdiensten moet gelden en een manier kan zijn om conflicten binnen een onderneming te voorkomen.
De werkgever moet wel kunnen aantonen dat een niet-neutraal imago de ondernemersvrijheid beperkt. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat de wettelijke bescherming van religieuze vrijheden per lidstaat kan verschillen. Nationale rechters mogen dat laten meewegen in hun oordeel.
Marokko verplettert Oeganda in doelpuntenfestival
Akinci gevechtsdrones eindelijk in Marokko aangekomen
Omstreden sjeik Fizazi bij zwaar verkeersongeval betrokken in Marokko
Haaien gespot bij stranden Nador
Vermiste schoolmeisjes Lina en Aya teruggevonden in Nador
Abdelkader Belliraj vrijgelaten na gratie Koning Mohammed VI
Marokko genoemd in mega-fraudezaak in Frankrijk
Spanje riskeert uitsluiting van organisatie WK 2030
Gevaarlijke escalatie na uitzetting Marokkaanse diplomaat door Algerije
Spaanse justitie: uitzetting Algerijn naar Marokko onwettig
Doodsoorzaak Marokkaans-Amerikaanse vrouwen in hotel in Belize bekend
Volotea lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Marokko-standpunt leidt tot 5 jaar cel voor Algerijnse schrijver
België viert Eid ul-Fitr op zondag 30 maart (officieel)