2 maart 2022 - 11:00 - Cultuur
De 32-jarige Evelyne Van Hecke is danser, choreograaf en oprichter van de sociaal-artistieke organisatie Moving Ground in Antwerpen. Op vakantie in Marokko danste ze op een boulevard in Casablanca en trok zo de aandacht van de 25-jarige Redouane Lamdaouaz, die daar vlakbij met vrienden zat te lunchen. De twee maakten kennis en werden verliefd op elkaar, maar het kostte enorm veel moeite om Redouane naar België krijgen.
Evelyne ging twee jaar geleden, in februari 2020, op reis met de rugzak door Marokko. Ze wilde vanuit Chefchaouen naar Essaouira reizen, maar moest daarvoor overstappen in Casablanca. Op de bus ontmoette ze een Duitse vrouw van haar leeftijd. "Omdat we in Casablanca vier uur moesten wachten om over te stappen, besloten we die tijd samen door te brengen. Ik vertelde de vrouw dat ik danseres ben", vertelt Evelyne aan De Standaard. Haar Duitse reisgenote overtuigde haar om op straat te dansen. "Redouane zat daar vlakbij te lunchen met vrienden. ’Mesmerized’, zo zei hij toen hij naar me toe kwam en een gesprek aanknoopte. Ik vond hem meteen erg grappig, heel ad rem. Hij was een totale vreemde en die ontmoeting was zo random, maar ik voelde me instant op mijn gemak."
Lees ook: Ahmed (69) bleef in Nederland voor de liefde
Ze wisselden Instagram-accounts uit en ze trok verder, tot ze een week later opnieuw in Casablanca was voor haar terugvlucht. "Die dag hebben we samen gespendeerd. Er was een enorme klik. Voor twee mensen die elkaar totaal niet kennen, hadden we erg veel plezier. Ik vertrouwde hem ook meteen, wat heel gek is voor een eerder argwanend type zoals ik. Toen ik arriveerde in Casablanca, moest ik heel dringend plassen, en ik duwde mijn rugzak gewoon in Redouanes handen en liep naar de toiletten. Achteraf zei hij: ’Ongelooflijk dat jij me gewoon je hele hebben en houden toestopt, terwijl wij elkaar helemaal niet kennen’. Het afscheid op de luchthaven verliep heel vreemd. We waren op die ene dag al zo hard naar elkaar toegegroeid dat een kus heel logisch was. Maar dan zit je een uur later op dat vliegtuig en is het verwarring alom."
In België werd in maart van dat jaar de eerste lockdown van kracht en er kon niet meer gereisd worden. Evelyne en Redouane hielden contact via Whatsapp en hadden maandenlang zeer intense gesprekken. "Hoewel we in totaal verschillende werelden en culturen opgroeiden, bleek al snel dat we beiden hard hebben moeten knokken. Ik door een moeilijke, liefdeloze jeugd, en Redouane omdat er in Marokko andere regels gelden, de opvoedingsmethodes zijn er bijvoorbeeld veel harder en strenger. Maar door dat geknok deelden we eenzelfde doorzettingsvermogen, eenzelfde zoektocht naar oplossingen en eenzelfde hoop op beter. Ik heb al mijn hele leven vaak het gevoel dat ik uit een andere wereld kom. De grap is dat ik dat helemaal níét heb met iemand die wél uit een totaal andere wereld komt," vertelt ze.
Evelyne wilde terugkeren om Redouane te zien maar twijfelde over het feit dat ze dan alleen voor hem zou afreizen. "Uiteindelijk vloog ik pas in november naar Marokko, acht maanden nadat we elkaar voor het eerst en het laatst hadden gezien. Toen pas was het mogelijk om vanuit België te vliegen én Marokko binnen te geraken. In de maanden voordien was er door de verschillende lockdownregels in onze landen altijd wel iets waardoor het niet lukte. Die twee weken waren heerlijk. En zo vanzelfsprekend. Op voorhand was ik wat bang: door de pandemie was er helemaal niet veel te doen in de stad. Maar we hebben elkaar bij mijn aankomst vastgepakt, en eigenlijk niet meer losgelaten. Op bijna elk moment was er wel één of ander lichaamsdeel dat aan de ander vastkleefde. Toen we onze planning opmaakten voor de laatste week, en voor die laatste dag ’terugreis naar België’ opschreven, hadden we het moeilijk. Omdat we eigenlijk, hoe absurd het ook klinkt, beiden wisten: dit is het helemaal".
Lees ook: De ‘Marokko-droom’ van Lotte en Rachid
Twee jaar na hun eerste ontmoeting is Redouane in België aangekomen en als alles loopt zoals gepland zal hij er blijven wonen. "Het is enorm moeilijk voor een Marokkaanse alleenstaande man om een visum te krijgen voor België. Wij kunnen vrij reizen, maar Redouane moest allerlei onderzoeken ondergaan, en ondervragingen en interviews. Het is ons niet gelukt om een toeristenvisum te verkrijgen, dus besloten we te trouwen. Daarvoor mocht Redouane wél naar België komen, op voorwaarde dat we binnen de drie maanden ook effectief gehuwd zijn. Zo heeft hij toch die paar maanden bedenktijd, want Redouane was nog nooit in België geweest. Hij ziet het allemaal als een groot avontuur, maar hij heeft niet alleen zijn land achtergelaten, maar ook vrienden en familie, om zich hier, samen met mij, in een voor hem totaal vreemde omgeving te settelen".
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Marokkaanse actrice Souad Saber stopt met acteren
Turkse filmsterren "sterk verbonden" met Marokkaanse kijkers
Marokkaanse zangeres bij "Mooiste gezichten ter wereld"
Acteur Abdel Kader Motaa mag huis niet meer uit van zijn kinderen
Saad Lamjarred en Manal Benchlikha strijden voor award