Zoeken

Ex-baas Franse drugsbestrijding terecht voor samenwerking met Sofiane Hambli

23 september 2024 - 08:00 - Wereld

©

François Thierry, de voormalige directeur van de Franse drugsbestrijdingsdienst OCRTIS, staat vanaf maandag terecht voor de rechtbank in Lyon. Hij wordt beschuldigd van het opstellen van een vals proces-verbaal van een arrestatie om de vrijlating uit de gevangenis van Sofiane Hambli te rechtvaardigen. Hambli, een grote cannabisdealer die als informant was gerekruteerd, zit momenteel een gevangenisstraf van twintig jaar uit in Marokko.

Thierry riskeert een gevangenisstraf van 15 jaar voor "valsheid in geschrifte door een openbaar ambtenaar" en "vernietiging van bewijsmateriaal". Zijn advocaat is van plan vrijspraak te pleiten en noemt het proces "een schande". Hij stelt dat de valse arrestatie niemand schade heeft berokkend en dat deze plaatsvond met de goedkeuring van het parket van Parijs.

Lees ook: Marokko: drugssmokkelaar Sofiane Hambli stapt met 20cm-snijwond kliniek binnen

De 56-jarige François Thierry wordt ervan beschuldigd in april 2012 een vals proces-verbaal te hebben opgesteld om Hambli uit de gevangenis te halen. Hambli was gezocht in Frankrijk voor het importeren van zeven ton cannabis, een zaak die uiteindelijk leidde tot het ontslag van Thierry. Sofiane Hambli werd in oktober 2021 gearresteerd in Marokko en zit daar sinds 2022 een gevangenisstraf van 20 jaar uit.

Lees ook: Marokko: 20 jaar celstraf voor Franse Algerijn Sofiane Hambli

De zaak kwam aan het licht toen de douane in 2015 zeven ton cannabis ontdekte in bestelwagens in Parijs, vlakbij een appartement van Hambli. Het onderzoek wees uit dat de drugs Frankrijk waren binnengekomen onder toezicht van de OCRTIS, met de hulp van Hambli. Thierry wordt ervan verdacht de import van de drugs te hebben vergemakkelijkt zonder de rechterlijke autoriteiten volledig te informeren over de details van de operatie en zijn nauwe banden met Hambli.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team