18 april 2021 - 19:20 - Wereld
De 22-jarige Fabiënne Steenwinkel uit Beusichem bekeerde zich bijna drie jaar geleden tot de Islam. Ze groeide op in een gezin waar het geloof niet echt een rol speelde en kiest er nu voor om vijf keer per dag te bidden en mee te doen aan de Ramadan.
Fabiënne werkte als 15-jarige student bij de Albert Heijn in Culemborg, daar had ze Marokkaanse collega’s die vasten. "De meiden met wie ik werkte waren super gastvrij en vroegen of ik ’s avonds mee kwam eten. Het was heel gezellig en ik vond het lief dat ze mij uitnodigden. Tijdens die Ramadan mocht ik van hun families zo vaak mee-eten als ik wilde en raakte ik uiteindelijk goed bevriend met de twee meiden. Ik vond het prettig om bij hun families te zijn en er hing een fijne sfeer. Na het eten kreeg ik soms boeken mee naar huis, omdat ik aangaf dat ik meer over het geloof wilde leren. Zo is het balletje gaan rollen."
Fabiënne verdiepte zich in de Koran, volgde online lezingen over de Islam en stelde veel vragen met betrekking tot het geloof. "In die jaren heb ik me ook verdiept in andere religies, om te zien op welke vlakken ze met de Islam overeenkwamen en verschilden. Toen voelde ik eigenlijk al snel dat ik me het fijnst voelde bij de Islam," vertelt ze in Linda.
Bijna drie jaar geleden, in de zomer van 2018, bekeerde Fabiënne zich tot de Islam. "Ik was eigenlijk al een hele tijd overtuigd dat ik het wilde, maar ik zette de stap maar niet om daadwerkelijk te bekeren. Toen mijn vriendin vroeg of er iets was wat me tegenhield, kon ik niets verzinnen. Waar wacht ik eigenlijk op, dacht ik. Toen ze me vroeg hoe ik me erbij zou voelen als ik zou overlijden als niet-moslim, wist ik dat ik dat niet wilde. Er was niets meer waar ik over moest nadenken. Ik was er al jaren mee bezig en ik wilde het zo snel mogelijk. Vrijdag is een bijzondere dag in de Islam, dus we hebben meteen een afspraak gemaakt bij de moskee voor de vrijdag daarna."
De geloofsbelijdenis in de moskee was een emotioneel moment voor Fabiënne. "Ik mocht kiezen of ik de Shahada privé of voor alle vrouwen in de moskee wilde reciteren. Ik koos voor het laatste. Na de plechtigheid kwamen alle vrouwen naar me toe om me te knuffelen en me te vertellen hoe goed ik het had gedaan. Het was echt een heel mooi moment." In de afgelopen jaren zagen ook haar ouders dat het geloof een positieve invloed heeft op haar leven, zij steunen haar, en hetzelfde geldt voor haar vrienden.
Fabiënne vindt het juist in deze periode van belang om te tonen dat de Islam heel positief en liefdevol is. "Ik was als puber niet op m’n bekkie gevallen en ik hield niet echt rekening met andere mensen. Ik deed lekker wat ik wilde. Door de Islam heb ik aan mezelf gewerkt, ging ik letten op hoe ik over anderen praat en zorg ik dat ik goed ben voor mijn medemens. Het heeft mijn gedrag en mindset op een heel positieve manier veranderd. Naar andere mensen, maar ook naar mezelf."
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk