Zoeken

"Ik voel me meer gerespecteerd in Quebec dan in Marokko"

24 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Fatima Aboubakr verliet in 2005 met haar twee zoontjes van één en drie jaar, haar geboorteland Marokko om zich te vestigen in Quebec, een Canadese stad waar ze zich naar eigen zeggen "meer gerespecteerd" voelt dan in haar land van herkomst.

Voor een vrouw die opgroeide in een Arabisch-islamitische cultuur in Marokko, was het voor Fatima moeilijk om met haar kinderen een nieuw leven op te bouwen in een ander land. "Het was niet gemakkelijk [...] maar Quebec was voor mij een droombestemming, en ik ben dankbaar voor het onthaal dat ik kreeg. Ik heb beschuldigingen van racisme en islamofobie aan het adres van Quebecers altijd onterecht gevonden. Ik voel me in Quebec meer gerespecteerd dan in mijn eigen land. Hier voelde ik me een volwaardig burger, vrij om mijn leven te leiden zoals ik dat wil, zonder oordeel, en ik heb het gevoel dat ik gelijke kansen heb gekregen," vertelt ze aan Le Devoir.

Lees ook: Quebec ontvangt in Marokko 356.000 kandidaturen voor 1400 banen

Volgens Fatima "is het moeilijk om een humanistische islam in Quebec tot stand te brengen". Ze vindt dat "beschuldigingen van racisme en islamofobie tegen Quebecers vaak worden gebruikt om islamistische doelstellingen te bevorderen". "Ik wilde me inzetten in de gemeenschap om andere mensen uit moslimlanden, vooral jongeren, te helpen om zich te redden. Ik zag het gevaar van radicalisering en de invloed die bepaalde predikers hebben op jongeren hier in Montreal. Mijn 25-jarige neef in Laval was vol talent en levensvreugde en viel plotseling in de klauwen van het radicalisme. Van de ene op de andere dag stopte hij met zijn studies, zijn artistieke activiteiten en sport, om zich aan het geloof te wijden," legt ze uit.

Fatima werd stichtend lid van een vereniging van burgers met een Arabisch-islamitische cultuur die het secularisme steunen. De nieuwe vereniging organiseerde culturele activiteiten en virtuele bijeenkomsten met leden in verschillende steden in Canada en de Verenigde Staten. Maar één van de leiders van de vereniging, die meer dan 30 jaar ervaring had in het verenigingsleven, verkondigde een radicale islam en "beschreef Quebec als een racistische en islamofobe provincie". "Hij maakte gebruik van elk forum om Quebec te demoniseren. Toen ik sprak over mijn positieve ervaring in Quebec, maakte hij mijn woorden belachelijk en zei hij dat ik enkel welkom was vanwege mijn ’anti-islamitisch’ standpunten," vertelt ze.

Lees ook: Wissam 18 maanden na aankomst in Canada beloond door IT-reus

"Toen Amira Elghawaby werd benoemd als de Canadese vertegenwoordiger tegen islamofobie, zette hij me onder druk om mijn mening tegen haar benoeming niet te uiten... Ik besloot de vereniging waarvan ik een stichtend lid was en waar niets humanistisch of seculier aan was, te verlaten. Ik weet niet wat het mandaat van de Canadese vertegenwoordiger tegen islamofobie inhoudt, maar ik weet dat dit concept een wapen is in de handen van fundamentalisten om hun politiek-religieuze doelstellingen te bevorderen en een wig te drijven tussen moslims en niet-moslims. Er is reden tot bezorgdheid," besluit ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team