Zoeken

FBI pakt Marokkaanse oplichter die opschepte in podcast

8 augustus 2024 - 13:00 - Wereld

©

De FBI heeft vorige week de Marokkaan Idriss Qibaa, ook bekend als "Dani" of "Unlocked", gearresteerd in zijn woning in Las Vegas. De arrestatie volgde op Qibaa’s onthullingen in een podcast-interview waarin hij opschepte over het oplichten van honderden mensen via internet.

Qibaa, die de website Unlocked4Life beheerde, beweerde in het interview dat hij meer dan 200 mensen maandelijks liet betalen om toegang tot hun accounts te behouden, waarmee hij meer dan $600.000 verdiende. Zijn werkwijze bestond uit het blokkeren van sociale media-accounts en vervolgens geld te vragen om ze te deblokkeren. Daarnaast bood hij diensten aan zoals het kunstmatig opblazen van views en volgers, het verzamelen van persoonlijke informatie over anderen en het laten blokkeren van gebruikers.

Lees ook: Opgelicht in Marokko: bekende influencer Kurt Caz vertelt (video)

Uit de aanklacht blijkt dat onderzoekers verschillende slachtoffers hebben gevonden, waaronder een makelaar, tandartsen, een zakenman, een journalist en een influencer. Qibaa zou niet alleen hun accounts hebben geblokkeerd, maar ook hun eigendommen hebben beschadigd en hen en hun naasten met geweld hebben bedreigd. Zo zou hij hebben gedreigd de dochter, verloofde, hond, zakenpartners en familie van een slachtoffer neer te schieten. Camerabeelden tonen aan dat Qibaa zelfs de voorruiten van een Bentley en een Mercedes-Benz van een slachtoffer insloeg.

Adam Grandmaison, de podcast-host die Qibaa interviewde, was geschokt door de onthullingen. "Ik kon niet geloven dat ik in dezelfde kamer zat als iemand die zoiets kon doen," zei hij tegen Fox News Digital. Grandmaison, die eerder beroemdheden als Usher en XXXTentacion interviewde, was verbaasd over Qibaa’s openhartigheid over zijn illegale activiteiten.

Lees ook: Belg verliest fortuin aan ’Marokkaanse prinses’-zwendel

Idriss Qibaa, die legaal in de VS verblijft maar nog geen Amerikaans staatsburger is, heeft herhaaldelijk gezegd dat hij naar Marokko zou vluchten als hij in de problemen zou komen. De FBI beschuldigt hem van het overtreden van wetten op interstatlijke communicatie vanwege gewelddadige bedreigingen via sms aan twee slachtoffers en hun familieleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team