Zoeken

Fossielen oerossen en neushoorns gevonden in Sahara

26 december 2021 - 21:40 - Marokko

©

In de Sahara zijn fossielen ontdekt van een oeros (Bos primigenius) en een witte neushoorn (Ceratotherium simum), die tussen 57.000 en 100.000 jaar geleden leefden. Zij zullen bijdragen tot een beter begrip van het woestijnvormingsproces in ’s werelds grootste woestijn.

De fossielen, ontdekt op verschillende plaatsen in Oued el Haï in het noordwesten van Marokko, zullen paleontologen in staat stellen te bepalen wanneer de voorouder van de huidige witte neushoorn de vorige soort verving, maar ook om te bepalen hoe het klimaat in die tijd was, meldt La Nacion. Zij zullen proberen te ontdekken welke dieren en planten in die tijd in het gebied leefden, en onder welke vochtigheids- en temperatuuromstandigheden.

Lees ook: Onbekende neushoornsoort ontdekt in Marokko

"Dankzij deze ontdekkingen weten we hoe het woestijnvormingsproces in de Sahara is verlopen, want het is niet van de ene dag op de andere gebeurd. Als we doorgaan met het vinden van fossielen uit verschillende tijden, kunnen we ook reconstrueren hoe het klimaat in deze regio was en de informatie voor toekomstige klimaatmodellen verbeteren," zegt Jan van der Made, onderzoeker bij het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen (MNCN-CSIC) en lid van het internationale onderzoeksteam van deze fossielen.

Lees ook: Nieuwe Mosasaurus ontdekt in Marokko

De Sahara is "miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van klimaatveranderingen. Het is een gebied waar leven voor de meeste grote zoogdieren vandaag niet meer mogelijk is. Maar het is belangrijk te weten welke soorten er leefden en wanneer," voegt de expert eraan toe. "Het is opmerkelijk hoe ’C. simum’ vanuit zijn leven ten zuiden van de Sahara naar het noorden opschoof en de plaats innam van ’C. mauritanicum’. Dit gebeurde tijdens een van de twee perioden met een natter klimaat, tussen 85.000 en 80.000 of tussen 105.000 en 100.000 jaar geleden, en dit was mogelijk omdat de Sahara in deze perioden over voldoende vegetatie beschikte."

Lees ook: Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Marokko

Kennis van de evolutie van de Noord-Afrikaanse fauna helpt wetenschappers om de klimaatmodellen voor de regio te verfijnen en beter te kalibreren. De resultaten van dit onderzoek, dat is uitgevoerd door het Catalaans Instituut voor Menselijke Paleoecologie en Sociale Evolutie (IPHES-CERCA), het Nationaal Centrum voor Onderzoek naar Menselijke Evolutie (CENIEH) en de Mohamed I-universiteit in Oujda, zijn gepubliceerd in het tijdschrift Historical Biology. Het project, dat in Marokko is ontwikkeld, wordt onder meer gefinancierd door het Marokkaanse ministerie van Cultuur en Erfgoed en de onderzoeksgroepen van de Generalitat de Catalunya.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team