13 juli 2022 - 16:20 - Wereld
Verschillende fracties in de Utrechtse raad vinden het volledig claimen van de stilteruimte door de Denk-fractie asociaal. De voormalige werkplek van de Rekenkamer werd eerder ook gebruikt door kolvende vrouwen, maar wordt nu vrijwel kamerbreed ingenomen door een gebedstapijt.
Denk-fractievoorzitter Mahmut Sungur deelde op 7 juli nog goed nieuws op Twitter: "Een jaar na mijn verzoek hebben we eindelijk een eigen bezinningsruimte waar het gebed verricht kan worden. Vloerkleed was mijn keuze, mooi toch?" Hij zegt de ontstane ophef niet te begrijpen. "Wij hebben in het verleden het verzoek gedaan ergens te kunnen bidden en moesten dat in de kolfruimte doen. Soms botste dat qua tijdstip. Ook de vrouwen wilden dat niet", aldus Sungur. "De ruimte is wat ons betreft multifunctioneel. Er is ook ruimte voor andere geloven", zegt hij in De Telegraaf.
Lees ook: Moslima’s huren privé-zwembaden door boerkiniverbod in Frankrijk
Volgens de woordvoerder van wethouder Rachel Streefland (Personeel en Organisatie), sluit de inrichting van de bezinningsruimte aan bij de behoefte van de mensen die er gebruik van maken. "Daarin zie je de afspiegeling van de stad terugkomen." Het tapijt is ook door de gemeente betaald. "Alle vloerbedekking wordt door de gemeente bekostigd, want het is een ruimte voor algemeen gebruik", aldus de woordvoerder.
Maar VVD-fractievoorzitter Marijn de Pagter denkt daar anders over. Hij vindt het volledig bezetten van een neutrale ruimte door Denk niet kunnen. Bidden kan volgens hem wel, maar niet exclusief voor één geloof. "De stilteruimte moet een stilteruimte zijn. Daar zijn standaarden voor", stelt hij.
Lees ook: Islamsafari Dewinter en Wilders gestopt in Brussel
De PVV plaatste een Mariabeeld en een schaal voor wijwater in de ruimte, maar die actie leverde niet het gewenste resultaat op. "De laatste keer dat ik keek stond Maria met haar hoofd naar de muur gericht en lagen die gebedstapijtjes pontificaal in het midden van de ruimte", stelt Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang. De PVV vindt de ’mini-moskee’ naast haar fractiekamer aanstootgevend en spreekt van ’islamisering’. ChristenUnie-fractievoorzitter Rik de Graaf stelt zich wel verdraagzamer op. "Behoeften zijn verschillend", zegt hij. De Graaf vindt het gesprek tussen Sungur en Bosch in het dagelijks bestuur van het presidium, dan ook ’constructief’.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan