Zoeken

Frankrijk versoepelt visumbeleid voor Marokkanen

27 september 2024 - 06:00 - Wereld

©

Na een periode van gespannen relaties met Marokko, heeft Frankrijk besloten om de visumprocedures voor Marokkanen te versoepelen. Dit volgt op de openlijke steun van Frankrijk aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, een twistpunt dat de afgelopen jaren voor wrijving zorgde tussen de twee landen.

Tijdens deze periode van diplomatieke spanning, in 2022, besloot Frankrijk het aantal visa voor Marokkanen, evenals voor Algerijnen, met 50% te verminderen. Voor Tunesiërs gold een vermindering van 30%. Parijs rechtvaardigde deze controversiële beslissing door te wijzen op een gebrek aan medewerking van Marokko bij het terugnemen van illegale migranten. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, ontkende dit en verzekerde dat Marokko wel degelijk meewerkte.

Lees ook: Marokkanen eisen visumplicht voor Fransen

Na de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft Frankrijk nu besloten deze maatregel te versoepelen en de visumprocedures voor Marokkanen te vereenvoudigen. In een promotievideo op sociale media meldt de Franse ambassade in Marokko dat ze dagelijks bijna 1200 visumaanvragen ontvangt, waarvan 90% wordt goedgekeurd. Deze cijfers bevestigen de beleidswijziging van Frankrijk ten aanzien van Marokko op het gebied van visa.

Lees ook: Frankrijk maakt visumaanvraag voor Marokkanen moeilijker

Het aantal Franse visa dat aan Marokkanen wordt verleend, daalde van meer dan 342.000 in 2019 naar 97.572 in 2020 als gevolg van de Covid-19-pandemie en reisbeperkingen. Ondanks de heropening van de grenzen in 2021 kwam het aantal verstrekte visa niet boven de 69.408 uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team