Zoeken

Franse Algerijn overwint obesitas in Marokkaanse cel

20 oktober 2024 - 08:50 - Marokko

©

Een Frans-Algerijnse man die in Ceuta werd gearresteerd en vervolgens in Marokko gevangen zat wegens de import van tientallen tonnen cannabis tussen 1 januari 2016 en 27 mei 2019, is twintig kilo afgevallen in de Marokkaanse gevangenis. Hij is een van de zes verdachten die voor een speciale rechtbank in Parijs verschijnen voor internationale drugshandel.

Mohammed alias Momo 94, beschouwd als de rechterhand van de cannabisbaron met de bijnaam "Mâchoire", werd in november 2019 gearresteerd in Ceuta en vervolgens gevangen gezet in Marokko in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk. Hij was in Marokko op vakantie met zijn vriendin. "We zaten met twintig man in een cel. We sliepen en aten op de grond. Ik voelde me erg geïsoleerd. Ik zat met zware criminelen. Er was een man die zijn moeder had vermoord, een kindermoordenaar en ik zag mijn wijkchef voor mijn ogen worden vermoord", getuigt hij. Toch heeft het hem geholpen zijn obesitas te overwinnen, want hij is twintig kilo afgevallen in de Marokkaanse gevangenis. Hij woog 130 kg.

Lees ook: Gedetineerden mishandeld in gevangenis Tetouan?

Na zijn uitlevering en verschijning voor de rechter in Parijs in september 2020 werd hij onder voorwaarden vrijgelaten. Zijn status van vermeende drugshandelaar veranderde: hij werkte als chauffeur voor gehandicapte kinderen en vond een baan als verkoper in de bouw. "Vandaag is hij gelukkig in een relatie en staat hij op het punt om als leraar te gaan werken op een school die leerlingen opleidt voor een professionele diploma", meldt Le Parisien. "Het is een geweldige kans", vertrouwt hij toe. Maar voordat Mohammed een rustig leven kan leiden, wacht hij op het vonnis in het proces dat loopt voor de speciale rechtbank in Parijs voor internationale drugshandel. Het vonnis wordt op 25 oktober 2024 verwacht.

Afgelopen maandag verscheen Momo 94 voor deze rechtbank voor drugshandel en -import naast "Mâchoire" en vier andere medeplichtigen. De bende "wordt ervan beschuldigd in Île-de-France, Bouches-du-Rhône en Spanje, tussen 1 januari 2016 en 27 mei 2019, tientallen tonnen cannabis te hebben geïmporteerd, wat hen miljoenen euro’s winst zou hebben opgeleverd." "Momo", "Gromomo" of "94" wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de organisatie van het netwerk en reizen naar Spanje te hebben gemaakt, waar Mâchoire woont.

Lees ook: Nasser Zefzafi start rechtenstudie vanuit gevangenis

De dertiger leerde Mâchoire kennen in een discotheek waar ze beiden werkten. "Ik heb hem in een discotheek ontmoet, maar ik wil alleen over mijn eigen zaak praten", zegt hij. De meeste werknemers van dit bedrijf zijn ex-gedetineerden en de rechtbank vermoedt dat de structuur vooral een dekmantel is. "Ik weet het niet, ik deed mijn rondes. Ik kende de andere werknemers niet", voegt Momo 94 eraan toe, wiens strafblad slechts twee vermeldingen bevat: "boetes voor rijden ondanks intrekking van het rijbewijs".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team