7 juli 2022 - 12:20 - Economie
Marokko heeft dinsdag zijn eerste gasleveringen uit Spanje ontvangen via de Maghreb-Europa pijpleiding met de reverse flow methode. Het vloeibaar aardgas (LNG), dat in Spaanse hervergassingsinstallaties wordt verwerkt voordat het aan Marokko wordt geleverd, is afkomstig uit de Verenigde Staten.
De eerste lading LNG uit de Verenigde Staten is gelost in de hervergassingsinstallatie in Bilbao. Afgelopen dinsdag is de lading in omgekeerde richting via de Maghreb-Europa pijpleiding naar Marokko vervoerd. De Marokkaanse autoriteiten waren al enkele weken op zoek naar een LNG-leverancier op de internationale markt. Deze markt is sterk verzadigd als gevolg van de felle concurrentie tussen Aziatische en Europese landen die proberen hun afhankelijkheid van Rusland te verminderen.
Lees ook: Marokko maakt belangrijkste leverancier aardgas binnenkort bekend
Tijdens de NAVO-top in Madrid vonden de eerste gasleveringen van Spanje aan Marokko plaats, meldt La Vanguardia. De Spaanse premier Pedro Sanchez maakte van de gelegenheid gebruik om president Joe Biden te bedanken voor de bereidheid van de Verenigde Staten om ook LNG aan Spanje te verkopen. Hierdoor zal Spanje zijn afhankelijkheid van Algerije kunnen verminderen.
Lees ook: Duitse RWE gaat via Spanje gas leveren aan Marokko
Spanje heeft op zijn beurt Algerije verzekerd dat er geen enkele molecule van zijn gas naar Marokko zal vloeien. Dit nadat Algerije gedreigd had zijn gaskraan dicht te draaien als Madrid gas aan Rabat zou leveren.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden