6 juli 2024 - 19:00 - Wereld
Terwijl de Algerijnse autoriteiten in 2021 politieke spanningen met Marokko aanhaalden als reden voor de sluiting van de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME), beweert een voormalig Algerijns topambtenaar nu dat de sluiting te wijten was aan de onrendabiliteit van de pijpleiding.
In augustus 2021 sloot Algerije de GME, die via Marokko gas leverde aan Spanje. Destijds werden politieke motieven genoemd, maar een ex-manager van het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach, dat de pijpleiding beheerde, vertelde The Objective dat de sluiting eerder economisch dan politiek gemotiveerd was. De GME "was niet langer rendabel".
Lees ook: Shell levert vloeibaar aardgas aan Marokko via Maghreb-Europa gaspijpleiding
"Algerije heeft de gastoevoer naar Marokko nooit afgesloten, omdat het gas naar Spanje ging. Marokko stond de pijpleiding naar Spanje toe in ruil voor 7% van het getransporteerde gas. Toen de vraag naar gas afnam en twee pijpleidingen niet meer nodig waren, was het logisch om te kiezen voor de meest winstgevende optie," aldus de Algerijnse functionaris. Na de sluiting van de GME bleef Algerije gas leveren aan Spanje via de Medgaz-pijpleiding, die rechtstreeks met Spanje is verbonden.
"Het is belangrijk te begrijpen dat de politieke macht een standpunt kan innemen dat mogelijk niet strookt met internationale normen. Het politieke discours is gericht op binnenlands gebruik," aldus de verantwoordelijke. Marokko gebruikt de GME nu in omgekeerde richting om vloeibaar aardgas (LNG) te importeren, dat in Spanje wordt omgezet in gas.
Lees ook: Marokko ontvangt eerste lading LNG-gas
Algerije dreigde het gascontract met Spanje te verbreken als er ook maar één molecule gas naar Marokko zou gaan. De Spaanse autoriteiten hebben verzekerd dat het gas dat naar Marokko wordt gestuurd niet van Algerijnse oorsprong is. Marokko werkt ondertussen aan eigen installaties om LNG om te zetten in gas en zo de afhankelijkheid van Spanje te verminderen. De Spaanse gasexport naar Marokko is tussen februari en mei gedaald (32% in februari, 13% in maart, 6% in april en 5% in mei) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Marokko zet ook zijn plannen voor een trans-Atlantische gaspijpleiding met Nigeria voort.
Ontbindend lichaam gevonden in bos bij Tanger
Strijd om toptalent Rayane Bounida: Marokko of België?
Imam pleegt zelfmoord door intieme foto’s dochter in Ouezzane
Ministerie Binnenlandse Zaken slaat hard toe in Casablanca
Imam met mes aangevallen tijdens gebed in Marokko
Lichaam gevonden in ravijn in Marokko, mogelijk vermiste Belg
Sabah Aïb "klaar om Miss France te vervangen"
Algerije klem door steun aan Polisario
Polisario valt Marokko opnieuw aan
Voormalig kasteel van Koning Hassan II te koop
Zware celstraf voor door Marokko uitgeleverde drugscrimineel
Bekende Algerijnse schrijver: "Marokko is ook mijn land"
Ton cocaïne onderschept op schip naar Marokko
Marokkaanse slavenhandel opgerold in Frankrijk