Zoeken

Geheime gesprekken van Hassan II over Algerije onthuld

26 juni 2024 - 21:20 - Marokko

©

In een recente podcast onthulde Xavier Driencourt, voormalig Frans ambassadeur in Algerije, opmerkelijke details over een gesprek tussen wijlen Koning Hassan II en de Franse president Charles de Gaulle.

Het gesprek, dat plaatsvond in april 1962 na de ondertekening van de Evian-akkoorden, vóór de Algerijnse onafhankelijkheid, belichtte de complexe relaties tussen Marokko en Algerije. Koning Hassan II uitte zijn zorgen over de paradox dat Marokko de Nationale Bevrijdingsleger (ALN), dat aanvankelijk in het oostelijk deel van Marokko was gestationeerd, had gesteund, maar dat deze steun na de Algerijnse onafhankelijkheid problematisch werd.

Lees ook: Zangeres Latifa Raafat blikt terug op band met Hassan II

Tijdens het interview gaf Hassan II toe dat hoewel Marokko en Algerije beiden door Frankrijk gekoloniseerd waren en de Algerijnen als broeders werden gezien, de steun aan Algerije uiteindelijk tot spanningen had geleid. "We zijn moslims, we waren beide gekoloniseerd door Frankrijk, het zijn onze broeders, we hebben hen geholpen, maar ik ben me er terdege van bewust dat dit nu een probleem voor ons zal worden," verklaarde hij.

De discussie ging verder over de controle van de Algerijnse militairen die, na hun machtsovername, juist problemen veroorzaakten met het land dat hen het meest had ondersteund. Dit is volgens Driencourt een verbazingwekkende en langdurige situatie die teruggaat tot de jaren vijftig.

Lees ook: "Hassan II was prachtig, Mohammed VI is lief" (video)

Ook de kwestie van de Sahara en de Algerijnse ambities voor toegang tot de Atlantische Oceaan kwamen aan bod. Driencourt suggereerde dat Algerije ambities had om controle te verkrijgen over een gebied in het zuiden van Marokko via een bevriende regering. Hassan II had De Gaulle zelfs gevraagd de grenzen te herzien ten gunste van Marokko terwijl Algerije nog Frans was, tussen april en juli 1962, om zo een deel van de Sahara terug te winnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team