Zoeken

Gerechtigheid blijft uit voor doodgeschoten Socayna (video)

12 september 2024 - 08:50 - Wereld

©

Een jaar is verstreken sinds de tragische dood van Socayna, een 24-jarige studente die werd gedood door een verdwaalde kogel in haar kamer in het Franse Marseille. Haar moeder, Leïla, heeft het nog steeds moeilijk om het verlies te verwerken. Ze voelt zich in de steek gelaten door de autoriteiten en eist gerechtigheid.

"Ik ben een levende dode, ik overleef alleen voor mijn andere dochter," vertelt Leïla aan Le Parisien. Het huis voelt leeg en de herinneringen aan Socayna zijn overal. Ze was niet alleen Leïla’s dochter, maar ook haar zus, haar vertrouwelinge en haar steun en toeverlaat. "Het is zo oneerlijk," zegt Leïla.

Lees ook: Mars voor Soucayna, onschuldig slachtoffer van afrekening in drugsmilieu

Socayna werd op 10 september 2023 ’s nachts gedood door een kogel die werd afgevuurd vanaf een scooter. Ze was op dat moment in haar slaapkamer. Leïla herinnert zich die verschrikkelijke nacht nog levendig. Ze hoorde schoten, maar zag alleen rook. Toen haar jongste dochter Sabrina naar de kamer van Socayna ging, vond ze haar zus met een gat in haar wang. "Ik wist dat ze zou sterven," zegt Leïla.

Sabrina heeft het ook moeilijk met het verlies van haar oudere zus. Ze krijgt psychologische hulp, maar praat niet veel en is aangekomen. Leïla voelt zich schuldig dat ze er niet genoeg voor haar kan zijn, maar Socayna neemt al haar gedachten in beslag. "Ik weet niet hoe ik verder moet," zegt ze.

In februari werd een 16-jarige jongen gearresteerd die ervan wordt verdacht de schutter te zijn. Hij en zijn familie waren volgens de aanklager "zeer betrokken bij de drugshandel". Socayna zou een onschuldig slachtoffer zijn van een afrekening tussen criminelen. Leïla is boos dat de schutter als minderjarige wordt beschouwd. "Het is een crimineel, een moordenaar, punt uit," zegt ze.

Lees ook: Tiener opgepakt voor moord op Marokkaanse studente in Frankrijk

Sinds de moord op haar dochter is er volgens Leïla niets veranderd. Ze is teleurgesteld in de politici die haar na de tragedie bezochten, maar sindsdien niets meer van zich hebben laten horen. "De staat, de stad, ze zijn Socayna vergeten," zegt ze bitter. Leïla eist gerechtigheid voor haar dochter. Om haar te eren organiseert ze op 14 september een stille tocht in Marseille.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team