3 december 2020 - 12:20 - Wereld
De toonaangevende website Slate komt met een onderzoek dat veel gesluierde moslima’s Frankrijk verlaten. De opkomende islamofobie en een gevoel van onveiligheid omdat zij een hoofddoek dragen zijn de voornaamste redenen om te vertrekken.
De Franse Lydia van Algerijnse afkomst heeft een baan aangeboden gekregen als onderwijsassistent in London. Ze zegt dat ze hier al heel lang op heeft gewacht en ziet haar kans schoon om Frankrijk te verlaten. De mensen in haar woonplaats Parijs werpen afkeurende blikken naar haar als ze over straat loopt met een hoofddoek.
Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om haar multiculturele samenleving. Lydia heeft het gevoel dat ze daar zichzelf mag zijn. Iets wat niet kan in Frankrijk. "Je wordt hier alleen geaccepteerd als je op de rest lijkt. Ik word hier niet geaccepteerd," aldus de Algerijnse.
In London worden volgens dokter Hanane Karimi moslimvrouwen met een hoofddoek wel geaccepteerd. "Dat zie je weinig in andere Europese landen," vertelt ze. Zelf is de dokter, naast socioloog ook een moslim feministe. Volgens haar wordt de Islam niet geaccepteerd omdat men blijft vastklampen aan gebeurtenissen in het verleden.
De Franse regering heeft de afgelopen periode talloze regels ingevoerd. De vrouwen zijn bang dat moslima’s met een hoofddoek de dupe ervan worden.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko