Zoeken

Getrouwd met Libiërs: de harde realiteit van Marokkaanse vrouwen in Libië

21 juli 2024 - 16:20 - Marokko

©

Uit talloze getuigenissen blijkt dat veel Marokkaanse vrouwen die met Libiërs getrouwd zijn, enorm lijden in Libië. Ondanks hun smeekbeden lijken de Marokkaanse en Libische autoriteiten doof voor hun oproepen om hulp.

Een van deze vrouwen, Siham, geboren in 1981 en moeder van drie kinderen, vertelde aan Hespress dat veel Marokkaanse vrouwen worden verworpen door Libische families die huwelijken met buitenlanders niet accepteren. "Dit veroorzaakt ernstige familieproblemen en moedigt de echtgenoot aan om zijn vrouw te verlaten," zegt ze. Siham, die sinds 2010 getrouwd is met een Libiër, heeft in het begin al problemen ondervonden, maar de situatie is recentelijk verergerd. "Mijn man valt me regelmatig fysiek aan zonder reden en dit gebeurt voor de ogen van onze kinderen," vertelt ze. Haar man draagt niet bij aan het onderhoud van het gezin en weigert de benodigde documenten voor de scholing van hun kinderen te verstrekken. Siham heeft tevergeefs hulp gezocht bij consulaire autoriteiten, die ook weigerden paspoorten voor haar kinderen af te geven zonder toestemming van de afwezige vader. Ze roept de Marokkaanse autoriteiten op om in te grijpen en haar en haar kinderen, evenals die van andere vrouwen in vergelijkbare situaties, te redden.

Lees ook: Kinderen Marokkaanse uit België niet welkom in Marokko vanwege Libische vader

Marokkaanse vrouwen die zijn gescheiden van hun Libische echtgenoten of weduwe zijn, staan voor vele uitdagingen. Ze krijgen vaak geen alimentatie en worden verstoot door de families van hun echtgenoten. Deze vrouwen leven onder moeilijke sociale en economische omstandigheden, verergerd door hun onwetendheid van de Libische wet, analfabetisme en sociale uitsluiting. Ze overleven voornamelijk dankzij de hulp en solidariteit van enkele Libische burgers en de Marokkaanse gemeenschap in Libië. De vereniging "Amitié Maroco-libyenne" is een van de organisaties die hen ondersteunt.

"We vangen regelmatig gevallen op van Marokkaanse vrouwen, vooral die met kinderen. Hun echtgenoten misbruiken het feit dat ze geïsoleerd zijn en geen familieondersteuning hebben," bevestigt de directeur van de vereniging. Deze vrouwen zijn vaak gedwongen om zwaar werk te doen, zoals huishoudelijk werk, dat door Libische vrouwen wordt geweigerd. "Ze moeten deze banen accepteren om te voorzien in de behoeften van hun kinderen, gezien de hoge kosten van levensonderhoud en huur," voegt hij toe.

Lees ook: In Libië achtergelaten Hadja Zahra eindelijk terug in Marokko

De vereniging helpt binnen haar mogelijkheden slachtoffers door hun juridische status te regelen. Momenteel begeleiden ze een Marokkaanse vrouw die door haar Libische echtgenoot is verlaten na mishandeling. "Ze is nu dakloos met haar kinderen aan de rand van de stad Misrata en kan niet werken vanwege ziekte. Ze deed een noodoproep via sociale media, waarop de vereniging en de Marokkaanse gemeenschap in Libië reageerden. Maar de autoriteiten hebben niets gedaan," aldus de directeur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team