Zoeken

Ghiss-dam in Al Hoceima 99% voltooid

26 september 2024 - 07:00 - Marokko

©

De bouw van de Ghiss-dam, zo’n 43 kilometer ten zuidwesten van Al Hoceima, is bijna klaar. Volgens projectleider Hassan Ouakili is de dam voor 99 procent voltooid en liggen de werkzaamheden op schema voor oplevering in het eerste kwartaal van 2025.

De dam, waarvan de bouw in 2017 startte, is van groot belang voor de regio. Het zal de watervoorziening van Al Hoceima en omliggende gebieden op de middellange en lange termijn verbeteren, overstromingen voorkomen en zo’n 1320 hectare landbouwgrond irrigeren.

Lees ook: Dammen in Noord-Marokko 100% gevuld na regenval

Met een opslagcapaciteit van 93 miljoen kubieke meter is de Ghiss-dam de grootste in de regio. Het project kostte in totaal 1,3 miljard dirham en beschikt over geavanceerde technische kenmerken, waaronder een kern van klei en steen met een betonnen bekleding aan de voorkant. De dam is 86 meter hoog en 410 meter lang aan de kruin.

De provincie Al Hoceima profiteert van grote waterprojecten om het hoofd te bieden aan de gevolgen van lage regenval en mogelijke tekorten aan drinkwater. Zo werd in de afgelopen jaren een ontziltingsinstallatie voor zeewater geopend met een productiecapaciteit van 200 liter per seconde, waar momenteel 35 procent van de bevolking van profiteert. Deze installatie wordt momenteel uitgebreid om de productiecapaciteit met 60 liter per seconde te verhogen, wat aan 45 procent van de bevolking ten goede zal komen.

Lees ook: Droge dam in Driouch loopt na jaren weer vol

In het gebied Cala Iris wordt een mobiele ontziltingsinstallatie voor zeewater gebouwd met een capaciteit van vijf liter per seconde. De werkzaamheden aan deze installatie bevinden zich in de laatste fase van voltooiing. Daarnaast zijn er studies gestart voor de aanleg van een aantal dammen in de provincie om de legalisatie van cannabis te ondersteunen. Ook is er een partnerschapsovereenkomst in de maak voor het gebruik van gezuiverd afvalwater voor de irrigatie van groene zones in Al Hoceima.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team