Zoeken

"Go slow" met 400 kilo Marokkaanse hasj onderschept

20 oktober 2024 - 15:30 - Wereld

©

De Franse politie heeft 400 kilo Marokkaanse hasj in beslag genomen in Gironde en elf mensen gearresteerd. De operatie, uitgevoerd door de drugsbrigade van de territoriale recherche, begon met de inbeslagname van 9 kilo hasj in maart 2023 in een kelder in de wijk Saint-Hilaire.

"Maandenlang onderzoek bracht aan het licht dat de organisatie regelmatig naar Zuid-Spanje reisden om telkens 300 tot 400 kilo hasj te vervoeren. De drugs, afkomstig uit Marokko, werden meestal in de kofferbak vervoerd", meldt Le Parisien. "De chauffeur, soms met een bijrijder, vertrok aan het einde van de dag vanuit Marbella in Spanje en reed rustig de hele nacht door om de volgende ochtend in Gironde aan te komen", aldus de bron.

Lees ook: Go-fast met 666 kilo cannabis uit Marokko onderschept

De rechercheurs ontdekten dat het ging om zogenaamde "go-slows" die "secundaire wegen namen naar Les Landes, waar een gestolen Volkswagen Touran met valse kentekenplaten vol hasj de snelweg A63 opreed richting Bordeaux." In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 oktober werd een grootschalige operatie opgezet om het voertuig te volgen en te stoppen. De politie van Bayonne volgde het voertuig discreet vanaf de Frans-Spaanse grens, waarna de politie van Bordeaux en de elite-politiedienst RAID ingrepen op de leverlocatie in Lormont om 9 uur ’s ochtends.

De actie was succesvol. De bestuurder van de Duitse stationwagen werd gearresteerd op de ondergrondse parkeerplaats van een appartementencomplex in de wijk Saint-Hilaire in Lormont. De politie nam 400 kilo hasj in beslag, verpakt in Marokkaanse tassen. Ook een man in een tweede auto werd gearresteerd. Deze man "wachtte om de drugs over te nemen en af te leveren in verschillende probleemwijken in Lormont, Cenon en Bordeaux." Vervolgens werden negen andere verdachten gearresteerd in verschillende wijken. Daarnaast werd 192.500 euro aan contant geld en verschillende wapens, waaronder een 9 mm-pistool, in beslag genomen.

Lees ook: Marine onderschept go-fast met 3 ton cannabis in Nador

De arrestaties vonden plaats in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar georganiseerde drugsinvoer, -bezit, -transport, -verkoop en witwassen, aldus het Openbaar Ministerie. Alle verdachten, in de leeftijd van 20 tot 26 jaar, zijn in hechtenis genomen, meldt de officier van justitie in een persbericht. Na de voorlopige hechtenis zullen de verdachten worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter die zal beslissen of ze worden aangeklaagd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team