Zoeken

’Groene goud’ moet Marokko miljarden opleveren

14 juli 2024 - 19:00 - Economie

©

Marokko wil een grote speler worden op de Europese markt voor medicinale cannabis en streeft naar een marktaandeel van 10 tot 15%. Met export en ambitieuze plannen wil het koninkrijk zijn ’groene goud’ omzetten in een nieuwe bron van inkomsten.

Sinds de legalisatie van medicinale cannabis in 2021 stromen de investeringen binnen. Er zijn al bijna 200 bedrijven actief in deze sector, die wereldwijd naar verwachting meer dan 50 miljard dollar waard zal zijn in 2028. De Marokkaanse federatie voor de farmaceutische industrie verwacht binnen vier jaar jaarlijkse inkomsten van 4,2 tot 6,3 miljard dirham, mits het land een Europees marktaandeel van 10 tot 15% behaalt.

Lees ook: Cannabis: nieuwe kansen voor Chefchaouen, Al Hoceima en Taounate

Marokko heeft voor het eerst legaal geproduceerde cannabis geëxporteerd. Een eerste lading hars met een laag THC-gehalte werd in het tweede kwartaal van dit jaar naar Zwitserland verscheept. Hoewel de hoeveelheden nog klein zijn, heeft deze export veel enthousiasme gewekt en de hoge verwachtingen van Marokkaanse bedrijven in de sector aangetoond.

Het koninkrijk wil profiteren van de groeiende legalisatie van medicinale cannabis in de Europese Unie, waar het nu in 21 van de 27 lidstaten is toegestaan. Het farmaceutische bedrijf Sothema heeft al vijftien cannabismedicijnen ontwikkeld voor de behandeling van pijnlijke aandoeningen zoals kanker, multiple sclerose en epilepsie.

Lees ook: Bijna 3000 vergunningen voor legale cannabis in Marokko

De Marokkaanse cannabisindustrie staat echter nog voor uitdagingen, zoals de afhankelijkheid van geïmporteerde zaden en extreme weersomstandigheden die de eerste legale oogst hebben beïnvloed. Om deze problemen aan te pakken, werkt de nationale cannabiswaakhond ANRAC aan de certificering van de lokale cannabissoort ’beldia’, die minder water nodig heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team