14 april 2021 - 18:20 - Wereld
GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi uit Amersfoort weet dat zijn meningen over discriminatie hem niet geliefd maken. Dit levert hem jaarlijks meer dan honderd haatberichten op. Hoewel dit hem niet meer ontmoedigd, vindt hij het wel van belang om hier aandacht aan te besteden.
De 38-jarige Youssef el-Messaoudi vond recent een ellenlange haatbrief in zijn postvak in het stadhuis. "Als ik zo’n brief krijg, denk ik: weer zo’n gek. De inhoud raakt mij niet meer. Ik heb een olifantenhuid gekregen. Als je zoals ik een sterke mening hebt over thema’s als diversiteit, discriminatie en achterstandswijken, roept dat bij sommige mensen heftige emoties op. Zeker als je óók nog eens een andere etnische achtergrond en ander kleurtje hebt." De meeste haatberichten komen binnen op Twitter van anonieme trollen, maar ook via de mail en per brief. "De inhoud varieert van geitenneuker of rifaap tot ga terug naar je zandbak. Blijf van onze vrouwen af. En: jullie Marokkanen verpesten het voor iedereen. Ik denk niet dat mijn witte VVD- of CDA-collega’s zulke berichten ontvangen", zegt el-Messaoudi in het AD.
Het raadslid werd acht jaar geleden na een tussenkomst in de media over een abusieve politiecontrole van twee jongeren met een Marokkaanse achtergrond, zelfs bijzonder ernstig bedreigd. "Ik kreeg anonieme brieven thuis waarin stond dat ze wisten waar ik woonde. En dat ze me wilden helpen oprotten naar ’mijn eigen land’. Dat incident beïnvloedde mijn raadswerk rechtstreeks. Ik heb mij een aantal maanden koest gehouden op sociale media en in de raadszaal. Burgemeester Bolsius heeft mij toen nadrukkelijk verzocht haatberichten te melden zodat de politie er werk van kon maken. Maar ik wilde de zaak niet verder op de spits drijven en heb ervoor gekozen me koest te houden. Uiteindelijk is de storm gaan liggen."
Zijn huidige partij, GroenLinks, reageert ondersteunend. "Als collega’s zien dat ik discriminerende en racistische drek over me heen krijg, ontvang ik appjes. ’Hey Youssef, hoe gaat het? Trek je het nog?’ Zo hoort het." Maar de PvdA, waarvoor El-Messaoudi tot 2017 actief was als raadslid, liet hem in de kou staan. Zelfs toen hij in het begin van zijn carrière in een Twitterstorm terecht kwam naar aanleiding van een door moslimjongeren verstoorde rouwstoet. "Maandenlang werd ik belaagd met racistische berichten. Als beginnend raadslid schrok ik daar enorm van. Ik was echt zoekende. Bij de PvdA kon ik er met niemand over praten. Steun? Niks, noppes, nada."
El-Messaoudi wil niet dat de haatberichten impact hebben op zijn werk. "Ik ben strijdbaarder dan ooit. Mij maak je niet meer klein. Als jij vind dat ik moet oprotten naar mijn eigen land, is dat jouw probleem en niet mijn probleem. Ik ga helemaal nergens heen. Ik blijf hier. Ik ben geboren en getogen in Amersfoort. Dit is mijn stad en mijn land. Mijn vader heeft zich helemaal de pleuris gewerkt om mij hier een toekomst te bieden. Hij leeft niet meer, maar ik blijf vechten voor waar hij voor stond." Volgens hem hebben ook andere raadsleden met een migratieachtergrond te maken hebben met zulke haatberichten. "Dat is de prijs die je betaalt. Zelfs als simpel raadslid in Amersfoort. Sociale media zwengelen de polarisatie tussen uiterst links en rechts aan. Daarom deel ik online ook niks over mijn privéleven, zoals veel andere raadsleden wel doen. Ik wil niet dat mijn vrouw of kinderen last krijgen van mijn strijd voor een rechtvaardigere samenleving."
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk