11 juni 2023 - 16:00 - Economie
Duitsland, een van de belangrijkste exportmarkten voor Spaanse fruitproducenten, is zich steeds meer op Marokko gaan richten. De ommekeer baart Spaanse boeren zorgen. Ze roepen hun regering op om een oplossing te vinden voor de "invasie" van Marokkaanse producten in Europa.
De invoer van Marokkaanse tomaten in Duitsland steeg sinds 2018 met 73%. In 2022 verkocht Spanje 152 miljoen kilo tomaten aan Duitsland, met een totale waarde van 348 miljoen euro. Tegelijkertijd verkocht Marokko 70 miljoen kilo tegen een iets lagere prijs dan de Spaanse producenten. De stijging in de verkoop van de Marokkaanse tomaten valt samen met een daling van de Spaanse tomatenverkoop.
Lees ook: Marokko overspoelt Nederland met paprika na succes met tomaten
De situatie lijkt in de toekomst nog lastiger te worden voor Spaanse producenten. Marokko is van plan om een woestijngebied in de Sahara om te vormen tot een belangrijk productiecentrum voor tomaten en ander fruit. Volgens de lokale pers zou dit een bedreiging kunnen vormen voor de Spaanse tomatenindustrie.
In 2022 overtroffen Marokkaanse tomaten de Spaanse tomaten in termen van verkoop, met een totaal van 558 miljoen kilo, tegenover 513 miljoen voor Spanje. De stijging is grotendeels te danken aan de intensieve tomatenteelt in de Sahara, waar de productiekosten veel lager zijn dan in Spanje, met name op het gebied van belastingen en lonen.
Lees ook: Marokkaanse tomaat: de nieuwe nachtmerrie van Europese producenten
De aardbeienindustrie in Huelva is ook het doelwit van een boycot campagne onder leiding van de Duitse organisatie Campact. De producenten worden ervan beschuldigd bij te dragen aan de uitdroging van het Doñana Nationaal Park. De campagne heeft de steun van meer dan 140.000 Duitsers en roept supermarkten zoals Lidl en Edeka op om geen aardbeien uit de Spaanse provincie te kopen. In 2022 bereikte de export van aardbeien uit Huelva naar Duitsland 71 miljoen kilo voor een bedrag van 167 miljoen euro. Ondertussen blijven Marokkaanse aardbeien hun web uitbreiden in Europa, met een export die in 2022 een recordhoogte bereikte.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden