5 mei 2022 - 17:40 - Marokko
Marokko krijgt de grootste algenkwekerij ter wereld met een oppervlakte van 30 hectare, bedoeld om op natuurlijke wijze kooldioxide (CO2) uit de atmosfeer te halen. Het project wordt gedragen door het Britse bedrijf Brilliant Planet.
In Marokko lopen sinds 2013 proefprojecten waarbij zeewater wordt gebruikt om algen te kweken. Deze planten kunnen de atmosfeer op een natuurlijke manier zuiveren van CO2. Het Britse bedrijf Brilliant Planet heeft, na vier jaar onderzoek op kleine boerderijen van drie hectare, besloten om een proefboerderij van 30 hectare te bouwen in de Marokkaanse woestijn, meldt Atalayar.
Lees ook: Marokko bij landen met grootste waterschaarste in 2040
"Onze oplossing creëert een nieuwe netto primaire productie. Met andere woorden, we gebruiken onderbenutte natuurlijke hulpbronnen, om een nieuwe biomassa te produceren en om tegelijk overtollige CO2 aan de atmosfeer te onttrekken," legt de hoofdwetenschapper van het project en medeoprichter van Brilliant Planet uit.
Het Britse bedrijf zal 12 miljoen euro vrijmaken voor de uitvoering van het project. Het is een redelijk grote investering maar zeewierboerderijen hebben het dubbele voordeel van de verwijdering van CO2 (30 keer meer dan tropische wouden per jaar) en de vermindering van het zoutgehalte van zeewater.
Lees ook: Nederlands bedrijf start zeewierplantage in Marokko
Met het project, dat tot doel heeft de klimaatverandering tegen te gaan, sluit Marokko zich aan bij IJsland, het land dat de meeste CO2 ter wereld verwijdert (tot 4000 ton CO2 per jaar).
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador