9 december 2021 - 20:50 - Wereld
Nederlanders in nood komen in sommige gevallen niet in aanmerking voor hulp van de voedselbank en voor bepaalde mensen is de drempel van de voorziening te hoog. De 35-jarige Asma Bennejma uit Den Haag kon de armoede om haar heen niet meer aanzien en vond dat ze niet bij de pakken kon blijven zitten. Ze lanceerde een voedselbank in haar eigen woning.
In haar huis in de Haagse Schilderswijk pakt Asma met de hulp van haar zusje Rabab levensmiddelen en andere zaken in zoals tandpasta, luiers, shampoo en vuilniszakken. Zo’n twintig gezinnen komen regelmatig bij haar een volle boodschappentas ophalen. Hun dankbaarheid is groot. Moeder Patricia heeft geen idee waar ze zou staan zonder de hulp. Ze zorgt thuis voor haar zwaar zieke echtgenoot en haalde eerder voedselpakketten bij de Haagse Voedselbank, maar ze werd daar weggestuurd omdat de kinderen van haar man niet bij hen stonden ingeschreven. "Ze zien het als fraude, maar het was een fout van de bewindvoerder," vertelt ze in het AD.
Lees ook: Malika beheert gratis restaurant in Molenbeek voor mensen in nood (video)
Patricia heeft de boodschappen keihard nodig, ze kunnen daardoor dit jaar ondanks alle moeilijkheden toch Sinterklaas vieren met de kinderen. Ze vindt het bijzonder dat Asma dit vanuit huis doet. "Het zijn zulke lieve mensen en ze zijn zo meelevend. Ze vragen altijd hoe het met ons gaat. Groot verschil met de gewone Voedselbank is dat alles hier vers is. Er zijn geen producten die over de datum zijn." Met de boodschappen komt ze meestal de week door. "En als het niet genoeg is, kan ik ze altijd bellen, dan zorgen zij ervoor dat het klaar ligt." Asma heeft het zelf ook niet breed en ze moet ook zorgen voor haar twee kinderen, maar ze vindt het belangrijk om andere mensen in nood bij te staan. "Ik ben altijd iemand geweest die iedereen in nood wil helpen", zegt ze.
Lees ook: Touriya Haoud start stichting voor gezinnen in nood
Een vriendin van Asma bevond zich ooit in een noodsituatie met haar kinderen, maar kwam niet in aanmerking voor de reguliere Voedselbank. Je mag maandelijks namelijk maar een bepaald bedrag aan leefgeld overhouden, 275 euro voor een gezin van één en 390 euro voor een gezin van twee. Daarnaast zijn er ook mensen die nergens geregistreerd staan omdat ze geen inkomsten kunnen laten zien. "Ik vond het zo erg dat ik op zoek ging naar een islamitische instantie die me kon helpen. Maar tot mijn grote verbazing was die er niet in Den Haag."
Lees ook: Marokkanen in Nederland zeer actief in het organiseren van solidariteit
Asma kwam later in contact met twee moslima’s in Utrecht die tien jaar geleden een voedselbank lanceerden in een lokaal park. "Ik dacht: dat wil ik ook. Wij zijn zo’n grote gemeenschap, dat moet gewoon kunnen. We hebben ook geen hulp nodig van de gemeente. Als iedereen een beetje geeft, dan kunnen we ver komen." Zo begon Asma met de voedselbank in haar woning, ze krijgt haar voedseldonaties grotendeels uit Utrecht, maar is op zoek naar donateurs in haar eigen stad. "Ik wil niet meer afhankelijk zijn van Utrecht. Wij kunnen in Den Haag ook op eigen benen staan."
Lees ook: Haagse Hammouch slaapt met zijn drie kinderen op kantoorvloer
Asma wil trouwens geen geld, ze is enkel op zoek naar levensmiddelen en andere noodzakelijke producten. Wat wel zou helpen is een ruimte om het voedsel op te slaan en uit te delen. Vanuit haar huis kan ze niet meer mensen helpen dan de 20 gezinnen die nu al komen, terwijl er wel een grote vraag is. "Je moest eens weten hoeveel mensen in armoede leven in Den Haag." Haar klanten zijn zeer divers. "Wij helpen iedereen. We krijgen hier van alles. Vrouwen in de opvang, illegalen, alleenstaande moeders. Noem het maar op." Ze hebben allemaal schrijnende verhalen. "Het is best heftig. Je moet het echt aankunnen, maar ook kunnen loslaten. Want na zo’n dag moet ik ook weer gewoon verder met mijn gezin en kinderen."
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan