Zoeken

Hakima komt op voor kwetsbare vrouwen in Antwerpen

9 maart 2021 - 19:20 - Wereld

©

De Marokkaans-Belgische Hakima B. is geboren in Antwerpen en moeder van vier kinderen. Al 5 jaar is ze docent Maatschappelijke Oriëntatie in het project Taalbubbels+ waar ze les geeft aan anderstalige mama’s in maatschappelijk kwetsbare situaties.

Hakima werkt met maatschappelijk kwetsbare vrouwen, een publiek dat traditioneel moeilijk bereikt wordt omdat de drempel voor hen nog vaak te hoog is, ook door organisaties zoals Atlas, de dienst voor integratie & inburgering in Antwerpen waar zij werkt. Haar eigen diverse achtergrond maakt communicatie makkelijker. "Ik heb verschillende lagen. Ik ben een moeder en een vrouw. Ik ben Antwerpenaar, maar ook Marokkaanse. Daarnaast ben ik ook een leerkracht. Die verschillende lagen, dat is juist tof, daar ben ik trots op. Ik voel me echt thuis in Antwerpen. Er stoort me veel in deze stad, zoals de drukte en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Maar tegelijkertijd heb ik ook heel veel liefde voor Antwerpen. Het is geen moeilijke opdracht voor mij om de lessen te geven. Ik heb veel geduld en expertise. Daarnaast respecteer ik vrouwen, ongeacht hun nationaliteit. Mij maakt het niet uit vanwaar je komt.", zegt ze in Atlas Magazine.

Om maatschappelijk kwetsbare vrouwen te bereiken moet je durven kijken naar wat hen tegenhoudt. Zo zijn veel mama’s niet bekend met de kinderopvang. Daarom zet Hakima extra in op dit onderwerp. "We zijn op zoek gegaan naar waarom we vrouwen niet bereiken, waarom de drempel te hoog is. We hebben doorheen de jaren gemerkt dat kinderopvang voor vele moeders nog onbekend blijkt te zijn. Ze zijn wantrouwig omdat ze denken dat hun kinderen niet goed verzorgd zouden worden daar, ze zijn soms echt bang. In het begin mogen de kinderen meekomen naar de lessen, als ze nog baby zijn. Heel procesmatig beginnen we dan over kinderopvang te praten. Wat is het? Waarom zou ik mijn kinderen naar daar brengen? Waar is dat dan? Ook krijgen de mama’s de kans om zelf naar daar te gaan, om informatie te krijgen over de structuur en alles wat erbij komt kijken. Na die sessies kunnen ze hun kind inschrijven. We verwachten niet dat ze van de een op de andere dag hun kinderen bij een opvang willen achterlaten, maar we proberen het langzaam op te bouwen en vertrouwen te creëren. We werken nu op maat van de vrouwen, naargelang hun moeilijkheden."

Het project wil deze moeders een stem en gezicht geven. Ze krijgen de gelegenheid om hun talenten te ontdekken en uit te diepen en leren ook enorm veel van elkaar. "Je gaat een proces aan met die mama’s en zij met elkaar. Doorheen het traject merk ik echt een verschil bij de vrouwen. In het begin zijn ze wat verlegen en schuchter. Eén jaar lang probeer je die vrouwen te versterken. Langzaam maar zeker zie je ze openbloeien tot een sociale en fiere vrouw. Dat geeft mij echt een fijn gevoel."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team