6 december 2024 - 13:50 - Cultuur
Henna en de bijbehorende rituelen in Arabische landen zijn toegevoegd aan de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur bekendgemaakt.
De bladeren van de hennaplant worden gedroogd, vermalen en tot een pasta verwerkt. Die pasta wordt gebruikt om onder meer de onderarmen en voeten van vrouwen te tatoeëren tijdens bruiloften. Henna wordt ook gebruikt als haarverf of om baby’s geluk te brengen, aldus Unesco.
Lees ook: Marokkaanse henna: kunst en traditie
"Henna symboliseert de levenscyclus van een mens, van geboorte tot dood, en is aanwezig bij alle belangrijke momenten in het leven", zo staat in de tekst die de toekenning van de erfgoedstatus ondersteunt.
Het aanbrengen van henna gaat vaak gepaard met zang en verhalen. Henna wordt gebruikt in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. De aanvraag voor de erfgoedstatus werd gesteund door zestien Arabische landen, waaronder Marokko.
De patronen en tekeningen variëren per regio. In Noord-Afrika zijn er tijdelijke tatoeages met Berber-invloeden, terwijl op het Arabisch Schiereiland juist gedurfde bloemenmotieven populair zijn. Het gebruik van henna gaat terug tot het oude Egypte. De kleurstoffen en tatoeages kunnen enkele dagen tot weken zichtbaar blijven.
Lees ook: Henna: opgelet, gevaar!
Het Unesco-comité voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed kwam deze week bijeen in Asunción, Paraguay. Van dinsdag tot en met donderdag besliste het comité over de toekenning van de erfgoedstatus aan 66 nieuwe elementen, waaronder henna, die worden beschouwd als belangrijke tradities.
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Marokkaanse rapper Najm verovert schermen Times Square
New York in de ban van Koninklijke Marokkaanse Koummya-dolk (video)
Dounia Boutazout stopt ’Lalla Laaroussa’
Dounia Batma maakt enkele weken na celstraf comeback
Matt Damon onherkenbaar na Marokko-avontuur
Zorgen om invloed Frans op Marokkaans Darija
"Casablanca" was een Hollywoodmythe: de stad achter de film
Hiba Abouk, ex van Achraf Hakimi, woont in peperduur appartement