Zoeken

Herverkiezing Trump: miljardeninvesteringen in Marokkaanse Sahara in zicht

17 november 2024 - 11:20 - Wereld

©

De herverkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten markeert een mogelijk keerpunt in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Marokko.

Donald Trump had in december 2020, aan het einde van zijn eerste ambtstermijn, een proclamatie ondertekend waarin de soevereiniteit van Marokko over de Sahara werd erkend. Deze beslissing werd destijds door Koning Mohammed VI geprezen als “historisch”. Tevens kondigde Trump de opening van een Amerikaans consulaat in Dakhla aan, een project dat onder president Biden niet werd uitgevoerd.

Lees ook: Sahara: waarom baart de terugkeer van Trump Spanje zorgen?

Direct na de verkiezingsuitslag op 5 november stuurde Koning Mohammed VI een felicitatiebericht naar Trump, waarmee hij een van de eerste staatshoofden was die de herkozen Amerikaanse president geluk wenste. Volgens Antoine Basbous, directeur van het Observatorium van Arabische Landen, betekent Trumps terugkeer naar het Witte Huis een hernieuwde kans voor Marokko. "De Marokkanen vieren de terugkeer van Trump," verklaarde Basbous aan Les Échos. Hij verwacht dat Trump snel werk zal maken van het openen van het consulaat in Dakhla, een belofte die onder Biden onvervuld bleef.

Naast de diplomatieke erkenning kondigde Trump destijds een investeringsplan van 3 miljard dollar aan voor Marokko. Deze investeringen zouden voornamelijk gericht zijn op de bankensector, de hotelindustrie en duurzame energie. De Marokkaanse autoriteiten hopen dat deze beloften onder het hernieuwde presidentschap van Trump daadwerkelijk worden gerealiseerd. Basbous benadrukt dat de Sahara-kwestie cruciaal is voor Marokko en dat "alles daaraan ondergeschikt is". Mocht Trump zijn beloftes waarmaken, dan zouden de Marokkanen hem daarvoor veel dank verschuldigd zijn.

Lees ook: Amerikaans consulaat Dakhla opent deuren

Een andere prioriteit voor Trump bij zijn terugkeer in het Oval Office zou het heropstarten van de Abraham-akkoorden zijn. Deze akkoorden, die in september 2020 in Washington werden ondertekend, leidden tot de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en verschillende Arabische landen, waaronder Marokko. Volgens Basbous zullen ook Amerikaanse belangen gediend worden, als blijk van dank voor Trumps erkenning van de Marokkaanse claims op de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team