20 februari 2021 - 18:40 - Wereld
Hicham Achamrouk volgde in Marokko een wo-opleiding civiele techniek en werkte daarna in de wegenbouw. Tweeënhalf jaar geleden verhuisde hij naar Nederland de liefde achterna. Nadat hij links en rechts wat werkervaring opdeed werd hij via Bureau Vakwerk doorverwezen naar een tweejarig leer- en werktraject bij BKS Schagen. Daar is hij nu als begroter aan de slag.
Hij kwam bij Bureau Vakwerk terecht via internet. "Ik wilde graag terug in de bouw, alleen moest ik daarvoor opnieuw beginnen. Mijn afgeronde studie werd in Nederland gewaardeerd op mbo-niveau 3. Bureau Vakwerk en BKS Schagen boden mij de mogelijkheid om de mbo-opleiding bouwkunde niveau 4 in twee jaar te doen in plaats van vier, ondanks dat Nederlands niet mijn moedertaal is. Ik ben ze daar dankbaar voor", zegt hij aan Cobouw.
Hij volgde een cursus Nederlands toen hij nog in Marokko woonde. "Mijn vader gaf mij de wijze raad om consequent alleen maar Nederlands te praten. Ik spreek ook altijd Nederlands met mijn vrouw, die hier geboren is, maar Marokkaanse ouders heeft. Zij heeft mij veel geholpen. Verder kijk ik Nederlandse tv. Ik hou van uitdagingen, ik leer snel. Ik geloof dat alles mogelijk is, als de wil er is om het te bereiken. Ik wil met mijn verhaal een voorbeeld zijn voor mijn omgeving en later ook voor mijn zoon. Hij is nu anderhalf".
In Marokko volgde hij in de voetsporen van zijn vader die ook werkte in de wegenbouw, in Nederland is hij nu begroter. "Maar cijfers vind ik ook leuk. Begroter is een breed vak dat naast begroten ook bestaat uit het adviseren van de klant. Ik houd me van het begin tot het eind met diverse projecten van nieuwbouw tot renovatie bezig op zowel bouwkundig als civiel gebied. Ook de klanten variëren van aannemers tot architecten, ontwikkelaars, overheden en particulieren. Een enkele keer mis ik de praktijk, als ik mijn informatie uit de tekeningen haal."
In Marokko leerde hij zeer alert te zijn omdat daar minder collectieve aandacht is voor regels en veiligheid. Ook kwam hij er achter dat je met heel veel geduld door samenwerking met andere mensen het meest bereikt. Deze ervaringen zijn ook belangrijk in Nederland. Toch zijn er ook wat verschillen. "In Marokko heb je geen heipalen nodig, omdat de grond veel steviger is. In Nederland bestel je alles kant en klaar, er zijn veel prefab producten en constructies met hout. In Marokko stort je zelf het beton om iets handmatig te maken en er is bijna geen houtwerk."
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak