12 november 2018 - 15:50 - Wereld
Mehdi Abdelilah is 28 jaar en komt uit Al Hoceima. De jongeman vluchtte tijdens de protesten van de Hirak beweging naar Nederland. Sinds kort verblijft hij illegaal in Amsterdam.
De twintiger vertelde vrijdag in het NTR-talkshow De Nieuwe Maan over de redenen die hem duwden om Marokko te verlaten en op een vluchtelingenbootje de oversteek naar Spanje te doen.
In 2012 bracht Abdelilah al vier maanden door in de gevangenis vanwege zijn deelname aan de 20-februari beweging. In 2016 besloot hij opnieuw deel te nemen aan de protesten van de Hirak-beweging na de dood van visverkoper Mohsin Fikri.
"Het was nooit mijn bedoeling om naar Europa of Nederland te komen, maar ik ben weggegaan uit angst dat ik opnieuw opgepakt zou worden. (...) Als activist van de Hirak-beweging maakte ik video’s van de demonstraties en plaatste die op mijn Facebook-pagina. De video’s werden later uitgezonden door internationale televisiezenders. Daarop werd ik lastiggevallen en bedreigd via Facebook.", zegt Abdelilah.
Abdelilah denkt dat bedreigingen van de Marokkaanse geheime dienst komen. Hij kreeg ondermeer volgend bericht: "Je bent in 2012 gearresteerd en gevangen gezet en nu ben je terug bij af. Maar deze keer zal het slecht met je aflopen".
Hij vluchtte via Spanje, Frankrijk en België naar Nederland, "Omdat Nederland bekend staat als een rechtvaardig land. Maar ik ben hier illegaal en ben bang dat ik elk moment opgepakt kan worden. Ik wil asiel aanvragen maar heb dat nog niet gedaan omdat ik niemand ken die me daarbij kan helpen. Ik heb alles achter moeten laten. Mijn jeugdherinneringen, mijn ouders, mijn vrienden, alles eigenlijk. Het is moeilijk", zegt Abdelilah, die het zichtbaar moeilijk heeft met zijn situatie.
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Mocro Maffia-acteur Oussama Ahammoud voor de rechter
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko