Zoeken

Historische moskee uit 12e eeuw herbouwd na aardbeving in Marokko

25 september 2024 - 10:30 - Marokko

©

In Marokko wordt momenteel hard gewerkt aan de wederopbouw van een indrukwekkende moskee uit de 12e eeuw, die zwaar beschadigd raakte tijdens de verwoestende aardbeving van 8 september 2023. Deze historische gebedsruimte diende als inspiratiebron voor beroemde heilige plaatsen in Marrakech en Sevilla.

De Grote Moskee van Tinmel wordt in zijn oude glorie hersteld. Dit bijzondere bouwwerk verkeerde al in slechte staat vóór de aardbeving van 2023, die ongeveer 3000 mensen het leven kostte, 5600 gewonden veroorzaakte en zo’n 60.000 huizen in bijna 3000 dorpen in het Hoge Atlasgebergte en omgeving beschadigde. Na bijna 900 jaar was de Grote Moskee van Tinmel vervallen tot een ruïne - de minaret was omgevallen, de gebedsruimte lag vol puin, de buitenmuren waren ingestort. Er liep al een restauratieproject van 18 maanden vóór de aardbeving toesloeg.

Lees ook: Aardbeving Marokko: 1,2 miljard dirham voor herstel verwoeste moskeeën

"De moskee heeft eeuwenlang standgehouden. Het is Gods wil", vertelde Nadia El Bourakkadi, de conservator van de site, aan de lokale pers. Deze gebedsruimte, beschouwd als de bakermat van een van de oudste beschavingen van Marokko, diende als inspiratiebron voor de drukbezochte heilige plaatsen in Marrakech en Sevilla. Pelgrims trokken vroeger door het Hoge Atlasgebergte om de moskee te eren en te bezoeken. "Het werd verwaarloosd door de staat, maar er is geen materiaal van weggehaald", aldus Mouhcine El Idrissi, archeoloog bij het Marokkaanse ministerie van Cultuur. "De lokale bevolking respecteert het al lang als een getuige van hun glorieuze en spirituele verleden."

De herbouw van de Grote Moskee van Tinmel maakt deel uit van het vijf jaar durende wederopbouwprogramma van de Marokkaanse overheid. Dit programma richt zich op de regio’s Marrakech, Al Haouz, Taroudant, Chichaoua, Azilal en Ouarzazate en omvat initiatieven om de infrastructuur te herstellen, huizen te herbouwen, de lokale economie te stimuleren en werkgelegenheid te ondersteunen.

Lees ook: Fonds voor aardbeving Marokko bereikt 18 miljard dirham

Het ministerie van Islamitische Zaken en het ministerie van Cultuur hebben Marokkaanse architecten, archeologen en ingenieurs ingeschakeld om het project te begeleiden. Ook de Italiaanse overheid ondersteunt het project. Zij hebben de Marokkaans-Italiaanse architect Aldo Giorgio Pezzi gestuurd, die ook adviseur was voor de Hassan II-moskee in Casablanca, een van de grootste moskeeën in Afrika. "We gaan het herbouwen op basis van het bewijs en de overblijfselen die we hebben, zodat het weer wordt zoals het was", vertelde de Marokkaanse minister van Islamitische Zaken, Ahmed Toufiq, aan The Associated Press.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team