21 april 2022 - 21:00 - Marokko
De internationale niet-gouvernementele organisatie Human Rights Watch (HRW), heeft Marokko opgeroepen de aanklacht tegen Rif-activist Rabi al-Ablaq in te trekken. Deze laatste wordt vervolgd wegens smaad tegen Koning Mohammed VI, "die hij zou hebben beledigd in video’s op YouTube en Facebook".
Al-Ablaq, die voorwaardelijk werd vrijgelaten, wordt vervolgd omdat hij "Koning Mohammed VI op beledigende toon heeft aangesproken en een vergelijking maakte tussen zijn persoonlijke rijkdom en de armoede in Marokko". Hij stelde daarbij de vraag of het fortuin van de monarch het resultaat is van het "plunderen" van Marokkanen. De rechtbank van eerste aanleg in Al Hoceima zal hem maandag naar verwachting veroordelen tot maximaal vier jaar gevangenisstraf, meldt EFE.
Lees ook: Geen koninklijke gratie voor Hirak-gevangenen
"Dit is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting. Er is geen fundamenteler recht dan het recht om de machthebbers te bekritiseren, ook al gaat het over een monarch", aldus Eric Goldstein, adjunct-directeur van HRW voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in een nota. Hij voegde daaraan toe dat "Marokko moet ophouden critici als al-Ablaq te vervolgen op grond van wat in feite een misdrijf van majesteitsschennis is".
De 35-jarige Rabi al-Ablaq was één van de belangrijkste activisten van de Riffijnse Hirak-beweging. De activist werd in juni 2017 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens "smaad" en "usurpatie van de titel van journalist", na een aantal publicaties op sociale media, ter ondersteuning van de volksopstanden in de stad Al Hoceima. In 2020 verkreeg hij een koninklijk pardon en werd hij vrijgelaten na verscheidene hongerstakingen in de gevangenis.
Lees ook: Ministerie vraagt Mohammed VI om Hirak-activisten te pardonneren
In totaal worden meer dan 800 Rif-activisten berecht voor hun deelname aan de protesten die bijna een jaar hebben geduurd. Meer dan 400 van hen zijn veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen. Bijna allen hebben hun straf uitgezeten of hebben gratie gekregen van Koning Mohammed VI, maar de belangrijkste leiders van de beweging zitten nog steeds vast.
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort