Zoeken

IATA kritisch over Algerijnse luchtruimsluiting voor Marokko

2 oktober 2024 - 23:00 - Wereld

©

Willie Walsh, directeur van de International Air Transport Association (IATA), heeft kritiek geuit op de beslissing van Algerije om zijn luchtruim te sluiten voor Marokko.

Algerije sloot op 22 september 2021 zijn luchtruim voor Marokkaanse vliegtuigen, zowel civiele als militaire, en voor vliegtuigen met een Marokkaanse registratie. Volgens Walsh is deze maatregel niet alleen een flagrante schending van het Verdrag van Chicago inzake de internationale burgerluchtvaart, maar schaadt het ook de luchtvaartindustrie en druist het in tegen de principes van de IATA, meldt Al3omk.

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

"Onze sector floreert wanneer alle luchtwegen open blijven. Het sluiten van bepaalde routes heeft negatieve gevolgen voor de hele industrie", zei Willie Walsh tijdens de derde Internationale Conferentie over Luchtvaartveiligheid en -operaties in Marrakech.

"Elke sluiting van het luchtruim heeft aanzienlijke gevolgen voor onze activiteiten", benadrukte de verantwoordelijke, die regeringen opriep de voorwaarden van het Verdrag van Chicago strikt te respecteren. Hij verzekerde verder dat de IATA "voortdurend streeft naar een open luchtruim voor alle luchtvaartmaatschappijen, zonder beperkingen".

Lees ook: Algerijns parlementslid pleit voor hervatting luchtverkeer met Marokko

De IATA-directeur sprak zich ook uit over de impact van gewapende conflicten, zoals de Israëlisch-Palestijnse spanningen in Gaza, de conflicten in Libanon en de wrijvingen tussen de Verenigde Staten en China, op de luchtvaartsector. Deze crises vormen grote uitdagingen voor de luchtvaartveiligheid, aldus Walsh, die eraan toevoegde dat de IATA maatregelen neemt om luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers te beschermen tegen deze bedreigingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team