Zoeken

Imam Mohamed Toujgani krijgt na uitzetting Belgische nationaliteit

6 augustus 2024 - 08:00 - Wereld

©

De omstreden imam Mohamed Toujgani, die sinds oktober 2021 in Marokko verblijft nadat zijn verblijfsvergunning werd ingetrokken, zou mogelijk eind dit jaar terug kunnen keren naar België. Het hof van beroep in Brussel heeft woensdag zijn aanvraag voor het Belgische staatsburgerschap goedgekeurd. Het parket kan echter nog in cassatie gaan.

Toujgani verloor zijn Belgische verblijfsvergunning in oktober 2021 terwijl hij in Marokko was. Met de recente beslissing van het hof van beroep in Brussel, die zijn aanvraag voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit heeft goedgekeurd, kan de imam hopen op een terugkeer naar België voor het einde van het jaar, meldt La Dernière Heure. Als het parket geen beroep aantekent bij het Hof van Cassatie, kan Toujgani, die al bijna drie jaar in Marokko verblijft, terugkeren naar zijn vrouw en kinderen in België.

Lees ook: Verblijfsvergunning imam grootste Belgische moskee ingetrokken

Voordat hij terugkeert, moet de imam eerst een Belgische identiteitskaart krijgen, een procedure die drie tot vier maanden kan duren, aldus zijn advocaat Colombe Dethier. De 69-jarige imam is een populaire maar controversiële figuur en woont al sinds begin jaren tachtig in België. Hij was een invloedrijk persoon binnen de Brusselse moslimgemeenschap en zelfs voorzitter van de Liga van Imams in België. Hij preekte in het Arabisch in de Al Khalil-moskee in Sint-Jans-Molenbeek, de grootste moskee van België. Vanwege zijn conservatieve standpunten werd hij tientallen jaren in de gaten gehouden door de Belgische inlichtingendiensten.

In een preek in 2009 riep de imam op om "zionisten te verbranden". Deze uitspraken kwamen hem tien jaar later duur te staan, in januari 2019, toen een video van deze preek viraal ging op sociale media. In maart van datzelfde jaar vroeg Mohamed Toujgani het Belgische staatsburgerschap aan bij de gemeente, maar dit werd afgewezen na een negatief advies van het parket, dat verklaarde dat "de Staatsveiligheid informatie heeft die ons verhindert om aan dit verzoek te voldoen".

Lees ook: Mohamed Toujgani reageert op uitwijzing uit België

De rechtbank van eerste aanleg oordeelde op 1 oktober 2021 in het voordeel van Mohamed Toujgani. Het parket ging onmiddellijk in beroep, waardoor het naturalisatieproces werd opgeschort. Kort daarna trok de toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, Toujgani’s verblijfsvergunning in, omdat hij een "ernstig gevaar voor de nationale veiligheid" vormde. De Staatsveiligheid beschouwt de Marokkaanse imam als een "informant" van de Marokkaanse inlichtingendiensten. Toujgani, die op dat moment op reis was in Marokko, was niet op de hoogte van de situatie en hoorde pas bij zijn terugkeer naar België dat hij geen verblijfsvergunning meer had.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team