17 april 2021 - 12:00 - Wereld
Omdat de coronamaatregelen en de avondklok het niet toestaan om zoals gewoonlijk tijdens de Ramadan iftar-maaltijden uit te delen, zoeken heel wat initiatieven naar manieren om solidair te zijn en rekening te houden met de beperkingen.
Hakan Tasdemir, secretaris van het bestuur van de Tevhit Moskee in Venlo, zegt dat ze de tarawih-gebeden online laten doorgaan. "Op deze manier proberen we toch die sfeer van de Ramadan, van het samenzijn, te creëren. Maar dan gewoon op een andere manier. Normaal eten we vaak met z’n allen in de moskee. Mensen geven dan een donatie in de vorm van geld of eten, om die maaltijden te bekostigen." Leden van de moskee koken dit jaar ook warme maaltijd voor de voedselbank in Venlo. "Daar kan iedereen, ook niet-moslims, een maaltijd ophalen”, zegt Tasdemir aan NOS. "En mensen die tijdens de iftar thuis alleen moeten eten, geef je zo het gevoel dat iemand met ze mee eet, omdat we op die dag allemaal hetzelfde eten".
Daarnaast draait Ramadan niet alleen om eten. "Leden van de moskee gaan ook langs zwakkeren en ouderen in de buurt, om te vragen of ze hulp nodig hebben. Eenzaamheid is toch een beetje de ziekte van de 21e eeuw, die vooral tijdens corona zichtbaar is." In de eerst plaats gaat Ramadan om zelfbeheersing, zelfreflectie en het denken aan je medemens. "Het besef dat je elkaar nodig hebt en het wegstappen van het individualisme zijn onderwerpen die tijdens Ramadan worden belicht. Juist die onderwerpen zijn in de coronapandemie naar de voorgrond gekomen", zegt Tasdemir. "Cruijff zei al eerder ’Elk nadeel heb z’n voordeel’. Dat zie je ook in deze tijd: corona heeft ons doen beseffen dat we alleen samen uit de pandemie kunnen komen. Het dwingt ons samen te werken. Dat is ook waar de Ramadan om draait."
De Amsterdamse hulpverlener Said Bensellam moet weer even wennen aan de Ramadan. "Geen koffie drinken, je kent het wel." Net zoals vorig jaar beheert hij een drive-in voedselbank in Bos en Lommer. Vrijwilligers worden via een appgroep op de hoogte gebracht van wat daar binnenkomt. "Dan kunnen ze ophalen wat ze nodig hebben om maaltijden te maken voor de Ramadan." Vorig jaar zijn er 15.500 maaltijden weggegeven. "Mensen weten ons inmiddels goed te vinden. Ook niet-moslims kunnen gewoon bij het afhaalpunt terecht. Tijdens de Ramadan gaat het om hulpbehoevenden helpen. Iedereen die hulp nodig heeft, is meer dan welkom."
Andere initiatieven voor een solidaire Ramadan kan je terugvinden op sociale media, zoals bijvoorbeeld Ramadan with Marwa, van Facebookgroep Marwa Juice. Zowel vrijwilligers als mensen in nood kunnen zich aanmelden. "Wat er gedoneerd wordt kan van alles zijn: voedselpakketten, maar ook kleding en meubels. Door heel Nederland melden mensen zich aan. Ik heb daarvoor een Instagram-account aangemaakt, waar mensen me een DM kunnen sturen. Inmiddels hebben we 200 aanvragen binnen en we werken samen met een organisatie die voedselpakketten voor ons maakt." Marwa begon vorig jaar met dit initiatief. "Vorig jaar was de eerste Ramadan in coronatijd. Ik zat op de bank met een vriendin en zei dat ik mensen wilde helpen. We begonnen eerst in Utrecht, maar dat werd al snel heel Nederland. Uiteindelijk hebben we 500 gezinnen geholpen."
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan