9 maart 2021 - 13:20 - Wereld
De islam zal worden onderwezen in zes openbare scholen in Catalonië. De regionale regering is van plan om dit vanaf het begin van volgend schooljaar uit te breiden tot andere scholen.
De islam zal op openbare scholen als een facultatief vak worden onderwezen, zowel in het lager als het middelbaar onderwijs, meldt Moslim Post. In Spanje maakt het godsdienstonderricht al sinds het bestaan van een overeenkomst tussen de staat en de katholieke kerk, deel uit van het leerplan van de school. Het debat over dit onderwerp woedt nu heftig. Terwijl seculiere groepen het godsdienstonderwijs op openbare scholen afkeuren, eist de moslimgemeenschap (bijna 3% van de bevolking) een gelijke behandeling. "Als scholen inclusief en divers willen zijn, moeten zij ook deze diversiteit in geloofsovertuiging omarmen". Een ander debat is of godsdienstonderwijs op scholen moet worden gegeven.
Tijdens de laatste Catalaanse verkiezingen laaide het debat over dit onderwerp weer op. De extreem-rechtse formatie Vox maakte er praktisch een campagnethema van en is met 11 afgevaardigden de vierde partij in Catalonië geworden. Het debat over het secularisme van het openbaar onderwijs zorgt traditioneel voor veel ophef in Catalonië, maar het onderwerp islam zorgt voor nog veel meer spanning op Catalaanse scholen.
"Dat zagen we al na de aanslagen van 17 augustus, toen een minderheid de Catalaanse samenleving kapot wilde maken door hun haat te richten op de moslimgemeenschap en de islam. Maar de reactie van de Catalaanse samenleving was geweldig. Hun doelstelling is niet om de moslimgemeenschap te raken, maar om de co-existentie van de Catalaanse samenleving in gevaar te brengen", zegt Mohamed El Ghaidouni, afgevaardigde van de Islamitische Commissie in Catalonië.
De keuze voor het onderwijzen van de islam op scholen, toont aan dat de overheid overtuigd is van het positieve effect ervan op de samenleving. "De ervaring is zeer positief. En het heeft geholpen om bepaalde vooroordelen te doorbreken. Door de islam uit meer gesloten ruimten te halen, hebben we deze religieuze keuze op een meer natuurlijke manier kunnen begrijpen," zegt Mayte Aymerich, directeur-generaal van het Catalaanse departement van onderwijs.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan