Zoeken

Israël importeert auto’s uit Marokko door Turks embargo

22 september 2024 - 18:50 - Wereld

©

Het handelsconflict tussen Turkije en Israël, veroorzaakt door de aanhoudende oorlog in Gaza, zorgt voor grote problemen in de Israëlische auto-industrie. Turkije heeft de handel met Israël stopgezet, wat leidt tot een tekort aan populaire automerken zoals Hyundai, Toyota, Renault en Ford. Israëlische importeurs worstelen met deze schaarste sinds mei.

Om deze situatie het hoofd te bieden, heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, beloofd naar nieuwe handelsmogelijkheden te zoeken, met de nadruk op lokale productie en import uit andere landen. Marokko lijkt een ideale oplossing te zijn vanwege het Turkse embargo. Het Noord-Afrikaanse land wil zijn auto-export stimuleren en heeft ondanks maatschappelijke en politieke tegenstand verschillende handelsakkoorden met Israël. Marokko telt meer dan 250 bedrijven die actief zijn in de productie van auto’s of auto-onderdelen. Bovendien streeft Rabat ernaar om het land een belangrijke speler te laten blijven in de auto-industrie door in te zetten op elektrische voertuigen, meldt Al-Araby Al-Jadeed.

Lees ook: Israëlische droneproductie in Marokko binnenkort van start

De industriële productie vertegenwoordigt inmiddels 22% van het Marokkaanse bruto binnenlands product en de export bedraagt 14 miljard dollar. Volgens het Abraham Instituut voor Vredesakkoorden bereikte de handel tussen Marokko en Israël in juni 2024 een volume van 8,5 miljoen dollar, een stijging van 124% ten opzichte van dezelfde maand in 2023.

Lees ook: Handel tussen Marokko en Israël explodeert

Tot nu toe is er slechts een beperkt aantal in Marokko geproduceerde auto’s door Israël geïmporteerd, allemaal van de Renault-groep (Renault en Dacia), aldus de Hebreeuwse krant Calcalist. Naar verwachting zullen in de komende maanden ook Peugeot 208-modellen uit de Stellantis-fabrieken in Kenitra worden geïmporteerd, en volgend jaar zullen 208-modellen met hybride systemen die in Europa worden geproduceerd, in Israël aankomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team