Zoeken

Drastische daling Israëlische wapenexport naar Marokko

19 juni 2024 - 08:00 - Marokko

©

Terwijl de Israëlische wapenexporteurs voor het derde opeenvolgende jaar recordcijfers optekenen, is er een opvallende daling te zien in de export naar Marokko.

De export van Israëlische defensieproducten verdubbelde over de afgelopen vijf jaar, met een stijging van 12,5 miljard dollar naar 13 miljard dollar in 2023, aldus een rapport van de Times of Israel. De export van wapens naar Arabische landen, waaronder Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein — die hun relaties met Tel Aviv hebben genormaliseerd — vertegenwoordigde echter slechts 3% van de totale wapenverkoop. Dit is een daling van ongeveer 25% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Lees ook: Wapenlading voor Israël: Marokko onder druk om schip te blokkeren

In detail kende de wapenexport van Israël naar Marokko een daling van 24% in vergelijking met 2022. Volgens een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute van maart dit jaar, staat Marokko op de 29e plaats wereldwijd qua wapenimport over de periode 2019-2023, wat een daling van 46% is ten opzichte van de vijf jaar daarvoor.

Lees ook: Marokko bij belangrijkste importeurs van Israëlische wapens

Israël blijft de derde grootste leverancier van wapens en defensiematerieel aan het koninkrijk met 11%, achter de Verenigde Staten die de lijst aanvoeren met 69%, gevolgd door Frankrijk met 14%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team