6 april 2022 - 20:20 - Wereld
Hind Fraihi waarschuwde lang voor de aanslagen in Parijs en Brussel, voor moslimextremisme en ziet nu 15 jaar later een toenemend extremisme op alle vlakken. In haar nieuwste boek ’Antipode’ analyseert de Belgisch-Marokkaanse journaliste deze radicalisering.
Hind Fraihi maakte in 2005 de reeks ’Undercover’ in Klein-Marokko waarvoor ze wekenlang in Molenbeek verbleef. Haar conclusies waren alarmerend en werden tien jaar later realiteit in heel Europa. Vorig jaar schreef Fraihi een boek over radicalisering van extreemrechts op Facebook en nu verschijnt Antipode, dat de ondertitel draagt: ’opponenten in volle radicalisering’. "Vroeger was ik voor sommigen te bruin, nu ben ik te wit, wanneer het over de Black Lives Matter beweging en de dekolonisatie gaat", zegt Hind Fraihi in Het Nieuwsblad.
Lees ook: Nadia Bouras: "Nederland heeft een etnische obsessie"
"In de jaren 90 voerden wij als jonge activisten samen één strijd tegen racisme, ongeacht kleur of afkomst. Nu lijkt er een trappensysteem van kracht. Als je niet zwart bent en geen achtergrond in het kolonialisme hebt, is het alsof je voor sommigen geen recht van spreken meer hebt. Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en moet al heel mijn leven horen dat ik die bruine ben. Maar toen ik in een column iets schreef over de dood van George Floyd vonden sommigen ineens dat ik te wit was om daarover iets zinnigs te zeggen."
Die activisten verzwakken volgens Fraihi de strijd tegen racisme door de verschillen te vergroten. "Ze zouden beter de krachten bundelen. Bovendien focussen ze te vaak op de verkeerde thema’s. De strijd tegen de standbeelden of tegen Zwarte Piet leidt af van de echte problemen. Want die zijn er nog steeds: ongelijkheid in het onderwijs of discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt. Daarover zou het moeten gaan. Daarin zitten de echte uitdagingen."
Daarbij komt ook nog eens de houding van de "korianderbrigade", die Borgerhout goed genoeg acht voor hun kruiden, maar niet voor hun kinderen. "Dat gaat over de blanke Vlamingen die in de betere delen van de stad in een veilige witte omgeving wonen en hun kinderen naar witte scholen sturen. Maar dan wel voor meer diversiteit pleiten wanneer ze met de fanfare op kop eens een Marokkaanse of Turkse kruidenier binnenstappen. Als je het echt meent met die strijd voor diversiteit, dan moet het meer zijn dan woorden. Go and mingle is het beste recept voor inclusie en diversiteit."
Lees ook: Antwerpen gaat strijd aan met "nieuwe Sharia4Belgium"
Fraihi werpt twee concrete voorstellen op om de radicalisering aan te pakken. "Waarom geen maximum zetten op het aantal berichten dat iemand mag sturen? Technisch is dat perfect mogelijk en het zou een einde maken aan het opbod. Daarnaast zou je een einde kunnen maken aan de anonieme accounts. Het is een koud kunstje om met twintig valse accounts een trollenleger op de been te brengen. Waarom geen identiteitskaart voor het internet invoeren? Iedereen één account, geen anonieme trollen meer."
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Echtgenote Youssef Chippo openhartig over dodelijk ongeluk Rabat
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran