6 augustus 2022 - 19:40 - Marokko
Een voormalige Algerijnse ambassadeur beweert dat Marokko geen recht heeft op de ijzermijn Gara-Djebilet. De mijn is echter al decennialang is het onderwerp van een samenwerkingsovereenkomst tussen Rabat en Algiers.
De voormalige Algerijnse ambassadeur bevestigde in een verklaring aan Algérie patriotique dat de op 15 juni 1972 in Rabat ondertekende samenwerkingsovereenkomst over de exploitatie van de Gara-Djebilet mijn, om juridische en politieke redenen was verlopen. Deze overeenkomst, die verbonden was aan de overeenkomst over het verloop van de staatsgrens tussen Algerije en Marokko, werd door Algerije op 17 mei 1973 geratificeerd. Het duurde, zo legt de voormalige diplomaat uit, 20 jaar voordat Marokko de ratificatie van de overeenkomst aankondigde via de Dahir van 22 juni 1992.
Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije
"Er moet op gewezen worden dat Marokko, in tegenstelling tot Algerije, tot op de dag van vandaag de akten van bekrachtiging van de grensovereenkomst niet bij het Algemeen Secretariaat van de Verenigde Naties heeft neergelegd. Dit roept natuurlijk vragen op over de oprechtheid en geloofwaardigheid van de aangegane verbintenissen," aldus de voormalige Algerijnse ambassadeur. Hij voegde er aan toe dat de Algerijns-Marokkaanse Politieke Verklaring van 15 juni 1972, net als de grensovereenkomst, in essentie bedoeld was om de grondslagen te leggen voor een duurzame vrede en eenheid tussen de twee landen.
Lees ook: Fosfaat: Algerije wil met Marokko concurreren
Marokko had in 1976 eenzijdig besloten de diplomatieke betrekkingen met Algerije te verbreken. "Er volgde een lange weg van ontkenning, provocaties en vijandige handelingen tegen ons land," klaagt de voormalige diplomaat. "In paragraaf 4 van de preambule van de samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van de Gara Djebilet mijn staat duidelijk dat Algerije de eigenaar is van deze minerale afzetting, die zich op zijn grondgebied en onder zijn volledige soevereiniteit bevindt."
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Massale veiligheidsversterking in Belyounech
Zoveel zal tunnel Marokko-Spanje kosten
Woede in Marokko om vacature voor verpleegster "zonder hoofddoek"
Transavia lanceert nieuwe vlucht naar Marokko
Informele sector in Marokko groeit, overheidsbeleid faalt
Ook Easyjet schrapt vlucht naar Marokko
Parkeermaffia blijft toeslaan in Marrakech